Tidigare Volvo ocean racebåt i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Emil Karlsson

Tyskland - Göteborg - Malmö - Kalmar - Stockholm. Med siktet inställt på hastighetsrekord i tävlingen Gotland runt gör Volvo ocean racebåten tidigare känd som team Brunel ett snabbstopp i Kalmar.

– Vi stannar till för att byta besättningsmedlemmar, fyller på bränsle och lite sådant. Under resan från Tyskland har vi inte haft hela teamet på båten utan vi har låtit några av våra anställda testa på hur det känns, säger Erik Ridman, kommunikationschef för IT-företaget HiQ som leasar båten under tävlingstillfället.

Gotland Runt är en årlig tävling som hållit på sedan 1937 där ett par 100 båtar tävlar från Stockholms hamn, runt Gotland och tillbaka, något som brukar ta mellan två och tre dygn. Eftersom att banan inte är exakt likadan från år till år går man på båtens medelhastighet under tävlingen.

– Sedan tidigare har vi hastighetsrekordet med trimaran, en båt med flera skrov, på Gotland runt. I år hoppas vi att vi kan slå det gamla hastighetsrekordet för båtar med ett skrov också, det ligger på 11,11 knop för närvarande, säger Ridman.

Det besättningsbyte som sker i Kalmar är till för att göra den riktiga besättningen varm i kläderna.

– Det är riktigt avancerade båtar med mycket speciallösningar, man behöver sin tid för att komma in i det. Vi hoppas vara framme i Nynäshamn runt 12-tiden imorgon, alltså kör vi hela natten nu.

Seglingsteamet som hoppas kunna slå hastighetsrekordet i år består bland annat av Bouwe Bekking, Roger Nilsson, Ander Lewander, Pelle Norberg och Jonas Häggbom. Alla med väldokumenterade meritlistor inom seglingen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.