Teatervallens tid är nu

Kalmar Artikeln publicerades
Ulla Larsson och Marie Magnusson ställer i ordning det som bli Teatervallens kaféavdelning 4 bilder
Foto:Mats Holmertz
Ulla Larsson och Marie Magnusson ställer i ordning det som bli Teatervallens kaféavdelning

Teatervallen har återfått sin forna glans. In i det sista putsas, fejas och packas det för att de första gästerna ska kunna välkomnas. Snart ska de anrika lokalerna bli en naturlig mötesplats för Kalmarborna.

Kristallkronorna lyser upp den stora lokalen. Människor springer ut och in, fram och tillbaka. Möblemang skruvas ihop samtidigt som personal i köket ser till att allt är tiptop inför öppningen.

– Jag vill skapa en oas för alla åldrar samtidigt som det blir en plats där vi ger människor en chans till ett nytt liv, säger Ulla Larsson, föreståndare för Soppköket i Västerportskyrkan som efter många år lämnat Strömgatan för större och mer ändamålsenliga lokaler i teaterbyggnaden.

Det fanns en tid då Teatervallen var en institution i Kalmar.

En plats där plommonstop och höga hattar blandades med kepsar. Där det hölls fina banketter och fester.

Men så har det inte varit på länge. Nya tider kom och Vallen hade spelat ut sin roll.

Under senare tid har försök gjorts att väcka liv i lokalerna, med blandade men i längden inte hållbara resultat.

Nu har kommunen skapat förutsättningar och möjligheter för en nystart. Under året har Teatervallen genomgått en omfattande ansiktslyftning och moderniserats.

Nästa måndag, en vecka försenat, öppnar Soppköket Porten dörrarna. En verksamhet som till stor del sköts av personer som av olika anledningar hamnat vid sidan av samhället.

– Här ger vi människor möjlighet att arbetsträna och öva på språket. Det är fantastiskt att se hur många utvecklas under den tid de är hos oss, säger Ulla Larsson.

Teatervallen blir också platsen för Vallens Soppteater. En rad kulturevenemang är planerade under hösten med Jonas Hellberg som producent och Kalmar Teaterförening som arrangör.

– Vi har länge letat efter möjligheter att utveckla teaterverksamheten. Det får vi här, säger Ulf Bexell, Kalmar Teaterförening.