Marcus Oscarsson: ”SD har champagnen på kylning inför segerfesten”

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Montage

Sverigedemokraternas framgångar i opinionen slår alla rekord och en majoritet av Moderaternas väljare är öppna för ett samarbete med SD. Frågan är sannolikt inte om SD kommer att inleda samverkan med en sittande regering – utan när.

Sverigedemokraternas framgångar i opinionen slår alla rekord och en majoritet av Moderaternas väljare är öppna för ett samarbete med SD. Frågan är sannolikt inte om SD kommer att inleda samverkan med en sittande regering – utan när.

Valkvällen 2014 blev en jättesuccé för Jimmie Åkesson och SD som kammade hem 12,9. Utvecklingen de senaste valen har varit närmast sagolik för partiet som fördubblat sitt stöd i val efter val. 1998 fick SD 0,4 och 2002 blev det mer än tre gånger så mycket, 1,4. 2006 fördubblades man till 2,9 och 2010 var det dubblering igen till 5,7. Valet därpå 12,9 och nu pekar mätningarna på ytterligare ett imponerande rekord. SD har till och med chans att bli Sveriges största parti på valkvällen enligt flera bedömare.

Marcus Oscarsson - Partianalys

Sverigedemokraterna

Valslogan: SD2018

Partiledare: Jimmie Åkesson

Ideologi: Socialkonservativt med nationalistisk grundsyn.

Betonar: Flyktingmottagningen, brottsligheten och äldreomsorgen.

Regering: Vill se en regering med SD, KD och Moderaterna

Visa mer...

Fler partianalyser av Oscarsson inför valet:

Partiet har ofta lyft fram frågor som en del uppfattar som känsliga, till exempel minskad flyktingmottagning. SD:s tydlighet i kombination med att en del andra partier inte minst i början av mandatperioden vacklade i frågan stärkte SD i opinionen. Den bitvis kraftiga kritiken i vissa mediesammanhang samt att SD kallats för negativa saker av diverse medieprofiler och statsministern själv svetsade samman partiets väljare som blivit allt lojalare med partiet. Motståndarnas strategi har varit rejält kontraproduktiv. I sociala medier dominerar dessutom SD-sympatisörerna kraftigt och de andra partierna ligger långt efter.

Flyktingpolitiken är partiets största fråga och där har man störst förtroende bland alla partier enligt väljarna och brottsligheten är en annan stark fråga. Till de frågor där SD har ett svagare stöd hör viljan att minska aborträtten från 18 till 12 veckor samt viljan att lämna EU.

Internationella jämförelser liksom opinionen bland väljare som sympatiserar med Moderaterna och KD pekar på att SD kan komma att välkomnas in till samarbete med Moderaterna och KD i framtiden. Det lär även bli en av huvudfrågorna de sista dagarna av valkampanjen och inte minst efter valdagen. Både i Tyskland och i Norge har partier sagt en sak före valdagen men en helt annan sak efter valet. Min bedömning är att Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att säga ja till att regera med passivt stöd av SD vilket i framtiden kan utvecklas till ett aktivt och närmare samarbete mellan de tre partierna.

Frågan är hur Centern och Liberalerna kommer att agera. För SD spelar det mindre roll då målet är att stegvis få ökad påverkan på politiken och framförallt att inleda samverkan med Moderaterna och KD. Och nu är partiet närmare sitt mål än någonsin tidigare. Med 20-25 procent inom räckhåll har SD all anledning att ladda upp inför valkvällen. Champagneflaskorna är på kylning till segerfesten.

Missa inte:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.