Ströp exfru och tvingade henne att be

Kalmar kommun Artikeln publicerades
Foto: Montage

Kvinnan ska ha levt under våld och dödshot i flera år. Exmannen ska bland annat ha strypt henne med ett bälte samtidigt som han tvingade henne att be.

Nu väcks åtal mot mannen, som är i 50-årsåldern. Han misstänks för grov kvinnofridskränkning och grov misshandel. Mannen ska enligt åklagaren Magnus Ling ha utsatt sin exfru för systematiskt grovt våld, hot och kränkningar av hennes personliga integritet under en lång tid.

De gifte sig för mer än tio år sedan och våldet ska dock ha pågått redan innan de flyttade till Sverige. Svenska myndigheter blev varse om kvinnans situation första gången 2013. Då var hon gravid och berättade för en barnmorska att hon hade blivit misshandlad.

Sedan 2014 är mannen och kvinnan skilda, men han har en egen nyckel till hennes lägenhet, som ligger i Kalmar kommun. Han är där för det mesta trots att kvinnan har sagt att hon inte vill det.

Vid ett tillfälle 2016 polisanmälde hon mannen. Han ska dock ha fått henne att dra tillbaka anmälan, men kränkningarna och våldet ska ändå ha fortsatt. I förhör har kvinnan uppgett att mannen misshandlar henne flera gånger i veckan och att hon är rädd för sitt liv. Mannen ska ha hotat att döda henne om hon kontaktar polisen.

I förhör berättar den drabbade kvinnan att han spottar henne i ansiktet varje gång han blir arg. Hon uppger också att mannen har kontrollerat hennes telefon sedan hon kom till Sverige 2012, att han har tagit hennes bankkort och handlar med hennes lön trots att de är skilda.

Kvinnan har försökt integrera sig i samhället. Hon jobbar och studerar, något som mannen ogillar. Speciellt ogillade han att hon jobbade på ett äldreboende där hon kunde se andra män nakna.

I ett av förhören berättar kvinnan att exmannens syn på heder inte delas av hans familj och bröder, utan att det är något som har växt fram i honom under åren.

En av de punkter som åklagaren särskilt lyfter fram är en händelse som inträffade i januari 2018.

Kvinnan uppger bland annat att exmannen först misshandlar henne med knytnävsslag och sparkar. Senare sätter han sig gränsle över henne och tar ett stryptag om hennes hals med båda händerna. Kvinnan berättar i förhör att det kändes som att hon var på väg att dö.

Sedan bryter hon sig loss, men mannen får tag på henne igen. Då tar han av sig sitt bälte, lägger det runt halsen på henne och drar åt. Samtidigt som han gör detta ska han ha krävt av henne att säga en vers ur den muslimska trosbekännelsen. I polisens förundersökning framkommer att man brukar läsa just denna vers innan man ska dö.

I polisförhöret berättar kvinnan att det nästa hon minns är att hon springer ner för trapporna. Hon vet inte hur hon kom dit. Efter henne kommer mannen, som tar tag i hennes hår och för upp henne i lägenheten igen.

Händelseförloppet slutar med kvinnan bryter sig loss en sista gång. Mannen hotar då att väcka deras gemensamma barn. Kvinnan lovar att inte berätta om misshandeln om han låter bli att väcka barnen. Sedan försvinner hon ut ur lägenheten. På natten kommer hon hem igen och lägger sig i sängen där hon tillbringar natten.

Morgonen efter skjutsar mannen henne till skolan hon studerar på. Där berättar hon om händelserna och personer på skolan ser hennes strypmärken på halsen.

Den avgörande kontakten med polisen tar hon den 23 maj i år. Detta efter att hon lyckats fly från en bil som mannen just misshandlat och hotat henne till döds i. Anledning till misshandeln var, enligt kvinnan, att mannen trodde att hon var otrogen med en av hennes manliga klasskamrater. Han ville därför ”återupprätta sin heder”.

Mannen själv nekar till brottsanklagelserna. I förhören som polisen har hållit med honom medger han dock att de ofta bråkar. Däremot ska han aldrig ha sagt att han vill döda henne. Han menar att händelsen med livremmen inte har inträffat.

Åklagare Magnus Ling anser att brotten bör bedömas som grova eftersom mannen har agerat ”rått och hänsynslöst”.