Stor uppslutning kring manifestation

Kalmar Artikeln publicerades

Drygt 300 personer har anmält sig till den manifestation mot rasism och nazism som hålls i Kalmar på lördag. Alla politiska partier utom SD har meddelat att de kommer.

Manifestationen, som går från Jordbroporten och avslutas på Larmtorget, har redan 323 anmälda personer på Facebook. Initiativet till manifestationen kommer ifrån en privatperson som inte vill gå ut med sitt namn i tidningen. Innan julhelgen delade arrangören ut 400 flygblad utanför Citygross i Kalmar och har även uppvaktat butiker på Kvarnholmen med flygblad.
Efter attacken från högerextremister mot en antirasistisk manifestation i Stockholmsförorten Kärrtorp den 15 december har liknande arrangemang anordnats på många håll i landet, bland annat i Umeå, Tranemo, Östersund, Motala och Borås.
Inbjudan till att tala under lördagen i Kalmar har, enligt arrangören, gått ut till alla åtta partier i kommunfullmäktige, och alla utom Sverigedemokraterna har meddelat att de ställer upp. Bland annat kommer kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) att tala liksom kyrkoherde Peter Wänehag och flera andra Kalmarpolitiker.
Thoralf Alfsson (SD) säger att han inte har fått någon inbjudan, men att han troligen inte kommer på lördag på grund av säkerhetsskäl:
– Eftersom jag inte fått en inbjudan lämnar jag det öppet. Skulle jag ställa upp så måste jag i så fall kommunicera det med säpo, med tanke på de hot som finns mot mig, säger han.
Thoralf Alfsson hänvisar också till den ståndpunkt som partiet centralt tog inför den uppmärksammade andra manifestationen i Kärrtorp förra söndagen.
– Som parti tog vi ett ställningstagande att inte delta i och med att det var vänsterorganisationer som AFA och revolutionära fronten som skulle gå med. Man vet ju vilka personer som tillhör den kretsen, så jag antar att de kommer att närvara här också, säger han.