Stöldligan greps på väg från inbrott

Kalmar Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Polisen

Efter en tids spaning var polisen beredd att slå till.

Men tjuvarna var inte hemma.

De var ute och gjorde inbrott.

På tisdagen inleddes rättegången mot den sprängda stöldligan på det numera nedlagda asylboendet på Helgesbo utanför Ålem.

Fem personer står åtalade för ett stort antal stölder i trakterna av Mönsterås och Ålem under hösten.

I olika konstellationer ska de ha brutit sig in hos flera privatpersoner och stulit värdeföremål som kontanter, elektronik, smycken, datorer, vapen och annat.

Polisen började på efter ett tag att rikta misstankar om att gärningsmännen kom från asylboendet i Helgesbo. Domstol gav klartecken för spårning och avlyssning av telefoner.

Den 16 november beslutade åklagare att de första skulle gripas. Under färden till Helgesbo fick polisen besked om att de misstänkta inte fanns i sina bostäder. Men patrullen gav inte upp så lätt.

Efter ett tag fick den syn på och stoppade en skåpbil. I den satt fyra män från asylboendet med brytverktyg liggande öppet på sätet. Dessutom hittades en mängd stöldgods från ett inbrott männen gjort en stund tidigare.

Fordonet var, enligt åklagaren, "som en rullande verkstad" med olika inbrottsverktyg som till exempel vinkelslip.

Under förhör hos polisen gjorde männen vissa medgivanden. En av dem ska till och med ha uppgivit att han mer eller mindre levt på inbrott under sin tid i Sverige.

Rättegången kommer att pågå i sju dagar. Åklagaren kommer i sin slutplädering att yrka på att de åtalade ska utvisas.