Språkkurs en genväg till jobb

Kalmar Artikeln publicerades
Språkkursen på Folkuniversitetet ska bli en genväg in i det svenska arbetslivet. Ali Haji Taleb, apotekare från Syrien, reser två dagar i veckan från Ankarsrum till Kalmar för att lära sig vårdsvenska av läraren Annika Rosen.
Foto:Paul Madej
Språkkursen på Folkuniversitetet ska bli en genväg in i det svenska arbetslivet. Ali Haji Taleb, apotekare från Syrien, reser två dagar i veckan från Ankarsrum till Kalmar för att lära sig vårdsvenska av läraren Annika Rosen.

Andas, andades, andats... Pumpa, pumpade, pumpats... Kroppen står i fokus när vårdpersonal från Irak och Syrien tränar språk i Kalmar.

Att kunna svenska är nyckeln till samhället och arbetslivet.

Varje måndag och torsdag samlas ett tiotal läkare, sjuksköterskor, tandläkare och apotekare från Irak och Syrien på Folkuniversitetet för att lära sig sjukvårdssvenska.

– Vi läser en bok om enkel medicin. Det är för språkets skull. Själva innehållet kan de redan, men de kan inte de svenska termerna, säger Annika Rosen, sjukgymnast och lärare i svenska och vård.

Kursen ska snabba på vägen in i arbetslivet. För att få jobba inom vården måste man få svensk legitimation, och då krävs att man klarar ett språktest.

Fatma Hashim är sjuksköterska från Iraks huvudstad Bagdad. Efter sex månader i Sverige väntar hon fortfarande på svar om hon ska få stanna i Sverige. Hon längtar efter att få jobba.

– Jag saknar mitt jobb. Jag jobbade 18 år som intensivvårdssjuksköterska i Bagdad. Jag är så hungrig efter att få arbeta igen, säger hon.

Vården i Sverige är helt annorlunda än i Bagdad, berättar hon.

– Ni har mycket resurser som vi saknade. Och här är patienterna oftast äldre människor.

– I Bagdad var det helt annorlunda. Vi hade mycket skottskador, hjärnskador och människor som skadats i explosioner, säger Fatma Hashim.

Ingen av deltagarna har fått uppehållstillstånd ännu. Det gör att de inte får börja läsa SFI, svenska för invandrare. Därför är den här kursen extra viktig för att snabba på integrationen, tycker Annika Rosen.

– Det handlar om att utnyttja tiden som människor annars skulle ha suttit sysslolösa, säger hon.

Kursdeltagarna kommer resande från hela Kalmar län: Några från Ankarsrum, andra från Kolboda eller Byxelkrok. Kursen är helt frivillig, och sker i Folkuniversitetets regi.

Deltagarna använder en specialskriven bok med sjukvårdstermer och språkövningar.

Tatiana är ursprungligen från Ryssland, men flyttade till Syrien när hon träffade sin man för 22 år sedan. Hon är läkare och drev en egen klinik i Babila, en förort till Damaskus, tillsammans med sin man.

– Jag arbetade på Röda halvmånens hälsocentral på dagarna och på vår egen klinik om kvällarna. Nu är vi här med våra två döttrar. Vi studerar svenska och hoppas kunna få arbeta på sjukhus, säger hon.

Artikelserie: Problemlösarna

LÄS MER:

Del 1: Familj tog emot ensamkommande i sitt hem

Del 2: Enkel idé kan lösa läkarbrist

Del 3: Folkrörelsen du inte visste fanns – 400 aktiva varje vecka