Marcus Oscarsson: Spänn fast säkerhetsbältet – nu är det bara en månad kvar

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: TT/montage

Spänn fast säkerhetsbältet – med blott en månad kvar till valet går nu tidernas mest spännande valkampanj in i slutspurten. Läget är så ovisst att vi kanske inte kommer att veta vem som bildar regering ens när alla röster räknats klart. Varenda tiondels procent kan bli avgörande och partierna kommer nu att jobba mer eller mindre dygnet runt för att vinna varje röst ända från Smygehuk upp till Treriksröset.

Det kan liknas vid en rafflande biltävling där bilarna putsats, polerats och trimmats under fyra års tid. Och nu när förarna kommer in på sista varvet har de fyllt på med bränsle som ska locka tillräckligt många röster för att ta dem hela vägen över mållinjen och in i regeringskansliet Rosenbad.

S-bilen har gynnats av växande ekonomi, sjunkande arbetslöshet och rekordlåg statsskuld under mandatperioden. Satsningar på pensionärer, polisen och försvaret ledde till att partiet likt en stabil Volvo blev allt mer uppskattad av väljarna när halva loppet avverkats. Men mot slutet hällde någon maskrosvin i tanken vilket ledde till en allt vingligare färd för rosornas parti som nu utkämpar sitt tuffaste slutvarv någonsin.

Moderatbilen råkade ut för tidernas katastrof bara ett år före valet. Likt tyska Mercedes Benz A-klass voltade bilen och föraren hamnade i diket. In klev Ulf som krävde fler vuxna bakom ratten och vips var Moderaterna på banan igen. Inför slutspurten är en av nyckelfrågorna att lyfta fram Ulfs status som statsministerkandidat.

SD-bilen har gått som en Ferrari hela mandatperioden. Hur mycket de andra bilarna än försökt gasa ifrån så har Jimmie alltid växlat upp snabbare. Flyktingkrisen mitt under loppet blev en ytterligare skjuts framåt och inför slutspurten är det viktigt för SD att inte frågor som aborträttigheter och EU hamnar i fokus. Det är istället flyktingfrågan och brottsligheten som kan göra att Jimmie kanske till och med kör först över mållinjen.

Centerbilen har tankats med en rejäl dos bränsle av märket anti-SD. Varje gång SD-bilen ser ut att accelerera mot regeringsställning gör Annie allt för att preja Jimmie av vägen. Miljö- och klimatfrågor och tillgång till sjukvård och polis även på landsbygden är stora frågor för Centern men beslutet att stoppa SD från att få regeringsinflytande får störst uppmärksamhet. Centern kan vara på väg mot bästa resultatet på 30 år.

Vänsterbilen har haft en behaglig tävling och rent av kunnat köra i en alldeles egen fil. Aldrig förr har Vänsterpartiet fått igenom så mycket av sin politik som de senaste fyra åren och samtidigt har man kunnat kritisera regeringen vid till exempel IT-skandalen med Transportstyrelsen. Jonas är en skicklig förare som är passionerad i debattkurvorna och planerar att återinvestera eventuella vinstpengar tillbaka till tävlingsbanan.

KD-bilen har haft en tuff period och trots att man var först både med att säga nej till Decemberöverenskommelsen och först av alla Allianspartier att strama åt flyktingpolitiken så har man likt en gammal brittisk Morris aldrig lyckats få upp farten. Två olika kartläsare som skrikit ut olika direktiv har gjort situationen ohållbar då man inte kan svänga både värdekonservativt och socialliberalt i samma kurva. Men Ebba är en stark förare och slutspurten blir en rysare.

Liberalbilen har också haft en svettig sträcka och mitt under loppet försökte en av medpassagerarna rycka åt sig ratten. Jan lyckades behålla greppet men har ännu inte fått upp farten utan tvärtom varit betänkligt nära motorstopp. I sista timmen har den liberala hejarklacken tagit fram EU-flaggorna vilket har extra bra tajming med tanke på EU:s ovärderliga hjälp i samband med sommarens svåra bränder. Partiet har sannolikt en nyckelroll vid bildandet av nästa regering.

MP-bilen fick tillsammans med S-bilen starta i pole position vilket varit ogynnsamt. Har man inte innehaft tätposition tidigare så kan föraruppgiften bli nästintill övermäktig och någon tid över till att marknadsföra sitt ekipage under loppets gång har Gustav och Isabella inte funnit. Men till skillnad från övriga har de gröna valt en elbil och efter sommarens bränder väntas allt fler väljare ge tummen upp till det valet.

Flera faktorer gör biltävlingen 2018 till tidernas mest spännande. Det är oklart om inte bara en bil, utan hela tre bilar hinner i mål innan tävlingen avblåses och frågan är hur mycket feministbilen kan påverka slutresultatet. Som alltid i valsammanhang är det inte den förare som kommer först i mål som vinner utan det lag som tillsammans blir störst. Men inget lag uppnår majoritet och det är fullt möjligt att partierna bildar nya lag så fort alla bilar gått i mål.

Det är bara att poppa popcornen och inta första parkett för detta blir en tävling man sent ska glömma. Men glöm inte säkerhetsbältet – för det lär behövas.