Sova stänger butik i Kalmar

Kalmar Artikeln publicerades
Sovas butik i Kalmar går för dåligt, enligt företaget.
Foto: Mats Holmertz
Sovas butik i Kalmar går för dåligt, enligt företaget.

Sängvaruhuset Sova stänger sin butik i Kalmar samt 13 andra i landet. Alla har, enligt företaget, 50 procent lägre kundtillströmning än övriga butiker.

– Jag förstår att de anställda känner sig oroliga, säger Magnus Lunderquist, talesperson på Sova.

I Kalmar berörs fem anställda av nedläggningen.

– De sista fick informationen i dag. Vi har haft en rekonstruktion, så hur läget ser ut är ingen överraskning. Men jag förstår att det är ett tungt besked, säger Magnus Lunderquist.

Sängvaruhuset brottas med ekonomiska bekymmer och genomgår sedan i somras en företagsrekonstruktion. Nu meddelar företaget att man gjort en fördjupad finansiell analys av bolagets verksamhet och butiksnät och kommit fram till att 12 helägda butiker och två outletbutiker ska stängas.

– De senaste tre åren har marknaden förändrats radikalt. Kunder går från vanliga butiker till nätet. Nu vill vi behålla de butiker som har en större kundtillströmning och få en balans med ökad försäljning på nätet, säger Magnus Lunderquist.

Kalmarbutiken väntas stängas ner i vår. Exakt datum är inte klart ännu.

– Vi har MBL-förhandlingar och diskussioner med fastighetsägaren som pågår nu, vi hoppas kunna ge tydligare besked inom två veckor.

– Vi gör allt för att ta hand om våra anställda och vissa kommer att erbjudas jobb i andra butiker.

Förutom Kalmar drabbas även butikerna i Luleå, Kristianstad, Varberg, Borlänge, Södertälje, Infra City, Kungsbacka, Umeå, Sundsvall, Lidköping, Motala, samt outletbutikerna i Kungens Kurva och Kållered.

Efter att butikerna stängs kommer Sova ha kvar 26 helägda butiker.