Solsken, frisk luft och hög puls

Kalmar Artikeln publicerades
Ellen Andersson gick in helhjärtat i samtliga övningar.
Foto:Sandra Killgren
Ellen Andersson gick in helhjärtat i samtliga övningar.

Öppna vidder, strålande sol och frisk luft i varje andetag. Det är tre viktiga ingredienser för att få till det perfekta träningspasset utomhus, enligt instruktörer på Friskis och Svettis i Kalmar. Regnet hoppar de däremot mer än gärna över.

Badgästerna har börjat packa ihop sina saker i solen som aldrig tycks gå ner. På den stora gräsmattan i Kalmarssundsparken står podiet ännu tomt - det är en kvart kvar till Patrik Lönell drar i gång kvällens medelpass i gympa.

– Jag vet inte hur många gånger man har stått som vi gör nu, tittat sig omkring och tänkt "jaha då får vi ställa in i dag igen för att det är ungefär tre personer på plats". Men sedan bom så händer det något och två minuter innan klockan slår halvsex så kommer alla på en gång, säger Patrik Lönell, gympaledare på Friskis och Svettis.

Det brukar vara 100 till 150 personer som deltar i Friskis och Svettis träningspass i Kalmarsundsparken. Passen startar i början av juni och pågår fram till mitten av augusti. Patrik Lönell berättar att utomhuspassen har anordnats varje sommar sedan slutet av 1980-talet.

– Det här är en lång tradition som Kalmarborna känner till. Det är verkligen fantastiskt att träna här ute, jag menar snacka om att vi har Sveriges finaste träningsarena. Bara den här vyn, de öppna vidderna, den friska luften, solen och att det är en badplats i närheten, säger han.

Träningspassen i Kalmarssundsparken kostar ingenting och tanken är att alla ska känna sig välkomna att delta.

– Det är både motionärer och icke motionärer som kommer hit. Sedan är det även en hel del turister som hör musiken, stannar upp och nappar på det, i bland ser man någon som är med på gympan i badtofflor, säger Patrik Lönell.

Oskar Anneborg, träningsansvarig på Friskis och Svettis, ansluter på gräsmattan och tar vid.

– Det som är det finaste men just gympan är att vi låter musik och rörelser styra, vi pratar ingenting. Det gör att alla, från hela världen, kan vara med och det är coolt, säger han.

Förutom Patrik Lönells medelpass i gympa kommer Oskar Anneborg att leda ett offroad pass.

– På måndagar har vi alltid två pass, dels ett stort pass på gräsmattan och sen är det även ett offroad pass där vi rör oss runt omkring i området och jobbar både i par, team och för oss själva, säger Oskar Anneborg

Han berättar att det är allt fler som vill vara med under de olika passen, både barn och äldre brukar dyka upp.

– Vi vill få folk att hitta rörelseglädjen och gör det här för Kalmar och befolkningen. Jag har varit med i fem/sex år nu och deltagandet har ökat mycket den senaste tiden. Jag tror dels att det har att göra med att Kalmar har blivit mer av en turist stad, folk väljer att vara kvar här även under sommaren, och sen är det även massor turister som vill vara med, säger Oskar Anneborg.

Det enda som kan stoppa sommarens utomhuspass är att himlen öppnar sig. Regn gör att både instruktörer och deltagare riskerar att skada sig då halkrisken på både podiet och i gräset ökar. Detta är dock ett problem som just i kväll känns väldigt avlägset. När klockan slår halvsex värmer solen fortfarande. Patrik Lönell tar plats på podiet och Oskar Anneborg hälsar ungefär 110 deltagare välkomna till kvällens träningspass.

– Just nu står vi i Kalmarsundsparken, vi har slottet, vi har hela Kalmarsund, vi har solen och inga moln. Vi ska vara i gräset och röra oss och sedan känslan efteråt när man är svettig, det kommer att bli magisk. Det är uteträning och det är så det ska vara, säger han.