Snöoväder på väg mot Kalmar: ”Kan bli riktigt besvärligt”

Kalmar län Artikeln publicerades

Hårda vindar kombinerat med ett snöfall gör att tisdagen kan bli riktigt besvärlig i Kalmar län.

På måndagseftermiddagen väntas vindarna tillta ordentligt och SMHI har därför gått ut med en Klass 1-varning för kuling över havet.

– Det kommer att vara ganska blåsigt imorgon kväll (måndag), och sedan så fortsätter vindarna att öka även natten till tisdag. Det kulminerar där någon gång, på tisdag morgon skulle jag säga, och sedan fortsätter det blåsa på tisdagen, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Samtidigt som vindarna härjar över länet rör sig ett snöfall natten mot tisdagen in västerifrån över länet.

– På tisdag morgon kan det nog vara riktig besvärligt, dels riktigt blåsigt och sen snöfall på det, säger Malva Lindborg.

Enligt prognosen väntas nästan tio millimeter nederbörd på tisdagen.

– På tisdag morgon är det snö i prognosen och under dagen och eftermiddagen inslag av regn. Det blir blötare ju länge in på tisdagen vi kommer, säger Malva Lindborg.

Samtidigt som snön övergår till regn avtar också vindarna och på tisdagskvällen väntas vindarna ha lugnat ner sig.

Resten av veckan väntas bjuda på ganska ostadigt väder.

– Det kommer fortsatt att vara lite regn och snöfallsområden som passerar över Kalmar och Öland under resten av veckan. Men den värsta vinden och mest intensiva snön är under tisdagsdygnet.

Tidigt på måndagsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall i östra Kronobergs län, som gränsar till Kalmar län. Enligt SMHI:s prognos kommer det att snöa från måndag kväll till tisdag morgon och det väntas omkring fem centimeter.