Dags för älgpremiär: "En av de stora högtiderna"

Kalmar Artikeln publicerades
Älgjakten i Kalmar län pågår till den 31 januari. Det är en månad kortare jämfört med flera andra län. "Det är den svåra tiden då ska man inte stressa djuren. Därför avslutar vi jakten i januari", säger Anders Ek.
Foto:Kleiven, Paul
Älgjakten i Kalmar län pågår till den 31 januari. Det är en månad kortare jämfört med flera andra län. "Det är den svåra tiden då ska man inte stressa djuren. Därför avslutar vi jakten i januari", säger Anders Ek.

På måndagen går startskottet för älgjakten. Premiären är en högtid för jägare. "De flesta älgar skjuts redan under första veckan", säger Anders Ek.

Älgjaktspremiären är en tradition för många jägare och under måndagen väntas tusentals ge sig ut i skogarna i Kalmar län för att jaga.

– Det är svårt att räkna på men det är nog åtskilliga tusen som är ute och jagar på måndag. Jag uppskattar att det kan röra sig om 8 000-10 000 jägare i länet som är ute, om det räcker. Det är ju en av de stora högtiderna för jägare fortfarande, säger Anders Ek, länsordförande för Svenska Jägareförbundet.

Sett till handlingsplanen för Kalmar län räknar jaktlagen med att skjuta 2 685 älgar den här säsongen.

– De flesta älgar skjuts redan under den första veckan. Många som jagar är hemvändare och ofta jagar man i två-tre dagar, säger Anders Ek.

Årets tilldelning är en ökning jämfört med tidigare år.

Förra året sköts ungefär 2 300 älgar och året dessförinnan 2 100.

– Vi kan säga att älgstammen är nog på uppgång, att det har blivit fler älgar, därav den ökade tilldelningen, säger Anders Ek och fortsätter:

– Målet är 2 685, men att vi når dit, det tror jag inte. Kan vi nå till de 2 300 vi hade förra året så är det bra.

I år uppmanar Anders Ek även jägare att vara extra uppmärksamma på hur djuren ser ut.

De senaste åren har man hittat älgar där stora hårtussar är borta, framför allt på ryggen på älgtjurar.

De hårlösa älgar har bland annat setts i Blekinge och Kronobergs län men några fall ska även ha konstaterats i Kalmar län.

– Man vill forska på varför det är så. Om man hittar tjurar, eller skjuter djur som är hårlösa eller delvis hårlösa, vill Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) komma i kontakt. Eventuellt vill de även att man skickar in hudprover. Så det vore bra om jägarna är observanta på det och rapporterar till SVA.

Jämfört med tidigare år är det mesta i övrigt sig likt när det kommer till själva jakten.

Avsltutningsvis vill dock Anders Ek trycka på vikten av god jaktetik.

– Hur man skjuter och att man tänker mycket på säkerheten är otroligt viktigt, det är ju kulor man har att göra med.

I Kalmar län pågår älgjaktssäsongen till och med den 31 januari 2018.

Fakta

Älgjakten

Jakttiden inom älgskötselområden och licensområden i Kalmar län omfattar tiden den 9 oktober 2017 – den 31 januari 2018.

2017-2018 ligger fällavgiften på 1000 kronor för vuxen och 100 kronor för årskalv.

Inom 14 dagar från det att älgen fällts måste den registreras på länsstyrelsernas sida www.algdata.se, alternativt www.viltdata.se eller www.jaktrapport.se.

Källa: Länstyrelsen i Kalmar län och Svenska jägareförbundet.

Visa mer...