SMHI varnar för snöfall över Kalmar län

KALMAR Artikeln publicerades
Det kan bli slirigt och halt på vägarna under dagen och natten.
Foto: TT
Det kan bli slirigt och halt på vägarna under dagen och natten.

Under dagen väntas höstens första snöfall över länet och SMHI går nu ut med en klass 1-varning.

– Det kan lägga sig flera centimeter blötsnö, under natten kan det frysa på och bli riktigt halt, säger Charlotta Eriksson, meteorolog vid SMHI.

En hel del nederbörd väntas under dagen. I de norra delarna av Kalmar län kommer det att vara så pass kallt att det troligtvis kommer i form av snö.

– Vi har ett regnområde som kommer att passera österut under dagen och övergå i blötsnö och snö i de nordliga delarna, säger Charlotta Eriksson.

Totalt räknar SMHI med att det fram till och med kvällen kan komma mellan två och sex centimeter snö i de norra delarna av länet.

Även i södra Kalmar län bör den som ska ut på vägarna vara försiktig. Under natten sjunker temperaturen och det riskerar att bli halka.

– När regnet rör sig österut börjar det spricka upp och det kan bli minusgrader i hela länet.

Även under söndagen väntas det vara fortsatt kyligt.

– Nästa vecka verkar temperaturen ligga runt nollan och vi får regnområden där det kan bli inslag av snö. Det kommer att vara mer vintertendenser än tidigare, säger Charlotta Eriksson.

FAKTA

Klass 1-varning

Varningen gäller Kalmar län förutom Öland. Klass 1-varning betyder besvärligt väder och är den lindrigaste av SMHI:s varningar.

Definition för klass 1-varning för tidigt snöfall: Snöfall tidigt på säsongen där det väntas 2 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar.

Källa: SMHI

 

Visa mer...