SMHI varnar för snöfall

Kalmar län Artikeln publicerades
Foto: Roger Carlsson

På torsdagseftermiddagen utfärdade SMHI en klass 1-varning för snöfall för Kalmar län utom Öland.

Enligt myndigheten väntas snöfall i norra delen av länet som kan ge mellan fyra till åtta centimeter snö under kvällen.

– Det är främst den norra halvan av Kalmar län som är berört av snöbyar som kommer in från nordväst. Det kommer att fortsätta att dra in snöbyar under kvällen och under natten till och från, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Enligt Karlsson är det främst Västervik, Gamleby, Vimmerby och Hultsfred som berörs.

Snöbyarna väntas avta under natten men även under fredagen kan det komma snö.

– Tittar man lite längre fram i prognosen så skulle det kunna dra in någon snöby i helgen, men troligtvis inte så mycket. Det skulle även kunna dra förbi något område i början av veckan. Men det är fortsatt osäkert i prognosen. Temperaturen pendlar runt nollstrecket och ligger på plus ibland och på minus ibland, säger Emelie Karlsson.

fakta

Varning klass 1 snöfall

”Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Tidigt eller sent på säsongen kan varning utfärdas även vid mindre snömängder. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.”

Källa: Smhi.se

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.