SMHI varnar för mycket hårda vindbyar

KALMAR LÄN Artikeln publicerades
Räkna med rejäla vindar under måndagen.
Foto: Johan Nilsson / TT
Räkna med rejäla vindar under måndagen.

SMHI gick på söndagen ut med en varning för mycket hårda vindbyar i Kalmar län under måndagen.

Enligt myndigheten kommer vinden att friska på ordentligt under måndagens morgon och förmiddag. SMHI räknar med västliga vindbyar där vindstyrkan uppgår till mellan 21 och 25 meter per sekund. Varningen gäller hela Kalmar län och är av typen klass 1, den lindrigaste av SMHI:s olika varningar.

Vindkänsliga fordon uppmanas att inte köra över Ölandsbron om vinden når en styrka på 27 meter per sekund. Vid 32 meter per sekund stängs bron helt.

FAKTA

Definitionen för varning klass 1 mycket hårda vindbyar

Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.