SMHI varnar för mycket hårda vindar i länet

KALMAR Artikeln publicerades
Håll i hatten i morgon.
Foto: /TT
Håll i hatten i morgon.

En storm drar på fredagen in över landet. På kvällen når den Kalmar län och SMHI varnar nu för mycket hårda vindar.

– Vädret kan innebära vissa risker för allmänheten, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Tidigt på fredagen drar ett rejält lågtryck in västerifrån över Nordsjön. Det för med sig kraftiga vindar som på eftermiddagen beräknas nå västkusten. Där varnar SMHI för stormstyrka och vindar på mellan 25 och 28 meter per sekund i vindbyarna.

Sent på fredagskvällen väntas lågtrycket nå Kalmar län. Då ska stormen ha mojnat något, men SMHI varnar fortfarande för mycket hårda vindar. Enligt myndighetens prognos blir det sydvästliga vindbyar som kan nå styrkor på mellan 21 och 24 meter per sekund.

– Prognoserna är inte helt entydiga, detaljerna kan komma att ändras. Väldigt lokalt och tillfälligt kan det bli ännu starkare vindar än vad som anges i varningen, säger Sofia Söderberg.

Under lördagen fortsätter det att friska på. SMHI varnar för västlig vind med mycket hårda vindbyar på cirka 21 meter per sekund.

– Allmänheten ska vara medveten om att de här vindstyrkorna medför besvärligt väder. Höga fordon kan få problem och grenar och enstaka träd kan knäckas av vinden. Det kan i sin tur störa trafiken.

I samband med lågtrycket försvinner också den tillfälliga sommarvärmen från länet. Under den kommande veckan väntas temperaturer på mellan 10 och 15 grader under dagtid.

FAKTA

SMHI:s vädervarning för Kalmar län

Definition för Varning klass 1 mycket hårda vindbyar: Vindbyar från 21 m/s upp till 25 m/s. Grenar och enstaka träd knäcks. Vinden kan innebära problem för höga fordon.

Källa: SMHI

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.