Trafikverket: Risk för träd och andra föremål på vägarna

Kalmar län Artikeln publicerades

 

Regn och ”mycket hårda vindar” väntas vid länskusten under onsdagen.
Foto: TT
Regn och ”mycket hårda vindar” väntas vid länskusten under onsdagen.

Det väntas håll i hatten-väder i Skåne och längs kusterna i Sydsverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för besvärligt väder som kan innebära vissa risker och störningar för allmänheten.

 

SMHI har utfärdat klass 1-varningar för södra, sydöstra och mellersta Östersjön, det vill säga de delar av Östersjön som gränsar till Kalmar län.

Varningarna gäller kulingvindar.

Vid klockan 10.13 utfärdade SMHI även en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar för Öland. Det har även utfärdats varningar för Blekinge och Skåne län.

– Det är främst från i kväll som det väntas vindbyar på drygt 21 meter per sekund, alltså mycket hårda vindbyar. Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Under dagen väntas vindar mellan 14-18 meter per sekund.

Under kvällen och natten tilltar vindarna och vindstyrkan beräknas till mellan 18-23 meter per sekund.

Vinden väntas sakta avta under natten till torsdagen.

På sin hemsida skriver SMHI: ”Farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. Om prognosen ändras till 25 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.”

Sträckor som ställs in är Rååbanan (Helsingborg-Teckomatorp), Ystadbanan (Hyllie/Svågertorp-Simrishamn), Blekinge Kustbana (Kristianstad-Karlskrona) samt Bornholmstågen mellan Köpenhamn och Ystad.

Kalmar länstrafik, KLT, uppger att det till följd av vädret kan förekomma ”vissa förseningar och störningar i trafiken”.

Notera även att vattenståndet blir lågt i Östersjön i samband med rådande prognoser.

Också Trafikverket har gått ut med en varning att starka vindar kan innebära risk för träd och andra föremål på vägen.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.