SMHI varnar för första snön i södra Sverige

Väder Artikeln publicerades
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i södra Sverige.
Foto: ADAM IHSE / TT
SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i södra Sverige.

Snön har redan varit på besök i norr men nu är det södra Sveriges tur att få ett smakprov på vintern. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Östergötland, Jönköpings län och Västra Götaland.

– Det är ett djupt lågtryck som rör sig in västerifrån och regnet har redan på morgonen nått västkusten. I kväll faller temperaturen och över svenska höglandet kommer vi att få inslag av snö, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI.

Det är ännu lite osäkert hur mycket snö eller snöblandat regn som kommer att falla över Östergötland, Jönköpings län och Västra Götaland men SMHI prognos på förmiddagen förutspår en till fem centimeter.

– Frågan är hur mycket snö som lägger sig på backen. Det är svårt att säga eftersom temperaturerna först ligger på plussidan men sedan ser ut att sjunka.

Den lite kyligare luften ligger kvar över Sverige hela helgen. Först på tisdag i nästa vecka kommer åter lite mildare luft in med ett nytt lågtryck som också för med sig en del nederbörd. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.