SMHI: ”Som en stor våt filt över nästan hela Sverige”

Kalmar Artikeln publicerades
Dimman hårt till hårt angrepp mot Kalmar.Fredriksskansbron
Foto: Mats Holmertz
Dimman hårt till hårt angrepp mot Kalmar.Fredriksskansbron

Den som hoppas att det gråa vädret och den täta dimman ska lätta får vänta ett tag till, enligt prognosen.

– Nu är det verkligen som en stor våt filt över nästan hela Sverige, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Dimman fortsätter att ligga tät över Kalmar och ställer bland annat till det i flygtrafiken då plan inte har kunnat landa när det varit som värst.

– Huvudanledningen till att det är så dimmigt är att vi har ett högtryck öster om Skandinavien, och sedan ligger lågtrycken och rör sig ute på Atlanten, säger Therese Fougman och fortsätter:

– Det är ett väldigt låst läge, det händer inte så mycket. Högtrycket ligger ganska stilla, och i och med att vi har lågtryck över Atlanten har vi ändå en sydlig luftström upp över Sverige, så det pressar upp ganska mild och fuktig luft och då blir det lätt så här så här års.

Fakta

Så bildas dimma

Dimma bildas då vattenångan i luften kondenserar vid en relativ luftfuktighet på 95-100%. Detta kan ske på två sätt, dels genom att lufttemperaturen sjunker ner mot daggpunktstemperaturen, dels genom blandning av luftmassor med olika temperatur.

Dimmans beståndsdelar utgörs i allmänhet av vattendroppar, dimdroppar, med en diameter av 10-20 mikrometer. Vid sträng kyla kan den bestå av iskristaller, så kallad frostdimma.

Skillnaden mellan moln och dimma är att dimman når ända ner till markytan.

Källa: SMHI

Visa mer...

Den rådande väderleken ser ut att hålla i sig ett tag till.

– När vi kommer fram till söndag, måndag verkar det som att ett lågtryck vill komma och hälsa på oss och då kan det putta undan den fuktigaste luften. Även om det trycker på med mera fuktig, mild luft blir det ändå en annan luftmassa som i alla fall initialt kan vara lite torrare så att det kan bli luckor i molntäcket och vi kanske kan få se solen igen, det känns som det var ett tag sedan, säger Therese Fougman.

Fakta

Siktförhållanden

Vid klassificering av dis eller dimma har man valt att utgå från sikten. Är sikten mellan 10-30 kilometer talar man om fuktdis. Är sikten däremot mindre än 50 meter talar man om mycket tät dimma.

________________

Uttryck: Synvidd

Mycket god sikt: Mer än 30 km

God sikt: 10-30 km

Måttlig sikt: 4-10 km

Disigt: 2-4 km

Mycket disigt: 1-2 km

Dimma: 200-1000 m

Tät dimma: 50-200 m

Mycket tät dimma: Mindre än 50 m

Källa: SMHI

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.