Småland - SD:s starkaste fäste

Kalmar Artikeln publicerades
Jimmie Åkessons SD går starkt i Småland.
Jimmie Åkessons SD går starkt i Småland.

Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna. Det skulle vara regionens största partier om det var val i dag.

SCB:s stora partisympatiundersökning levererar både nationella och lokala siffror. När det gäller det lokala resultatet ingår Kalmar län i redovisningsområdet Småland med öarna, vilken omfattar de tre Smålandslänen samt Gotland. Totalt 350 personer har svarat, vilket gör det statistiska resultatet lite mer osäkert än i den stora riksmätningen.

De resultat som ändå sticker ut mest lokalt är att Sverigedemokraterna i just Småland med öarna levererar sitt starkaste stöd i hela Sverige med 22,7 procent. Ett resultat som placerar partiet som regionens nästa största.

Störst är Socialdemokraterna som i vår region får ett stöd på 28,1 procent vilket är lite sämre än rikssiffran på 28,3 procent.

Vid sidan av Sverigedemokraterna redovisar också Centerpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ett högre resultat än partiernas rikssiffror.

Det motsatta resultatet har Vänsterpartiet, Moderaterna och Liberalerna som är svagare i regionen än i riket totalt.

Regionalt stöd:

Socialdemokraterna: 28,1 procent.

Sverigedemokraterna: 22,7

Moderaterna: 19,4

Centerpartiet: 9,7

Vänsterpartiet: 6,7

Kristdemokraterna: 4,6

Miljöpartiet: 4,4

Liberalerna: 2,0

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.