Skrivit bok om Förlösamordet: "Totala oviljan att ge sig var nyckeln"

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Sofia Runarsdotter / Mats Holmertz

Joakim Palmkvist, tidigare Barometernreporter, har skrivit en bok om Förlösamordet ur huvudvittnet Therese Tangs perspektiv.

Hur kom det sig att du skrev om det här fallet?

– Jag är kriminalreporter i själ och hjärta, har jobbat som det på Sydsvenskan i 20 år. Mitt morbida intresse gör att jag har viss grundkunskap om i stort sett alla mord som sker i landet, så jag visste lite grann. Förlaget hade kontakt med Therese Tang och frågade om jag var intresserad.

Vad gjorde att du sa ja?

– Det har så många bottnar, den här historien. Dels är det första och hittills enda gången som en privatperson löser ett spaningsmord. Dels är det hela brottets natur som fascinerar mig. När jag sedan började läsa in mig lockade också att det skedde på en så liten ort och att offret var så rik. Det väckte en rad frågor.

Varför blev det just Therese Tangs perspektiv?

– Jag har skrivit två böcker tidigare, Maffiakrig som är ett slags uppslagsbok över organiserad brottslighet och en om Peter Mangs ur mördarens perspektiv. I det här fallet fascinerade det mig hur den här människan var så envis och finurlig att hon kunde tränga innanför skalet på mördaren. Sedan är hon också kvinna och i deckarlitteraturen är det ovanligt att en kvinna är instrumentell i att lösa en mordgåta, så det blev intressant rent dramaturgiskt.

Vad gjorde att hon lyckades, tror du?

– Jag tror att det var den här envisheten. Den totala oviljan att ge sig var nyckeln i det hela. Parat med något slags tålamod och intuitiv personkännedom.

Boken släpps i maj.