Skräcken kvar efter rasistdåd

Kalmar Artikeln publicerades

Chocken är fortfarande stor efter rasistattacken i Berga på lördagen. Inte minst för att mannen sent på måndagskvällen fortfarande gick fri.

Invigningsfesten för en musikstudio och danslokal förvandlades till en mardröm när en man steg in i lokalen och började slå med sitt basebollträ samtidigt som han skrek nazistiska slagord.
Människor sprang i panik utan att riktigt veta var de skulle ta vägen.
– Jag har träffat ungdomar som fortfarande är fruktansvärt rädda. Inte minst för att de har sett honom på stan. Han ska även ha sagt att han ska skjuta en av dem innan han grips. Det hela är bisarrt och väldigt, väldigt obehagligt, säger Rodrigo Bernal som var på plats när attacken skedde.
– Jag hade min tvååring i barnvagnen när den här psykopaten kom in. Det enda jag tänkte på var att sätta honom i säkerhet. Men jag trodde att det var kört, jag väntade bara på att tre–fyra till skulle springa in i lokalen.
– Det här är ingen vanlig Svensson som har fått nog. Det här är verkligen en psykopat, en kriminell människa.
Ett par timmar tidigare hade kommunalrådet Johan Persson invigt stället genom att klippa band. Stämningen var hög och det gjordes klart för liveframträdanden på scenen.
– Det är så tråkigt. Det var en fest, en glad dag och så händer det här. Ungdomarna har kämpat i ett år för det här och så pratar vi ingenting om invigningen utan om något sådant här i stället.
Många ungdomar mår fortfarande dåligt efter vad som hänt. Men Rodrigo Bernal säger att det inte är aktuellt att lägga ner. Och på lördag kommer det anordnas en manifestation mot våldet med Tillsammans Kalmar.
– Jag hoppas att samhället säger ifrån att det här inte är acceptabelt. Alla borde gå dit. Den här mannen gick till attack mot en samling barn och ungdomar. Vad händer sedan?
Polisen har med hjälp av ett flertal vittnesuppgifter kunnat identifiera gärningsmannen. Det finns beslut om att hämta in mannen, som sedan tidigare är känd av polisen, till förhör men för närvarande befinner han sig på fri fot.
Utöver försök till grov misshandel och hets mot folkgrupp är han även misstänkt för sexuellt ofredande. Det senare beroende på att han vid tillfället blottade sitt könsorgan.