Sköterskor kräver rejält höjda löner

Kalmar Artikeln publicerades
Anders Henriksson (S) och Pierre Edström (L) och Yvonne Hagberg (S) mötte de protesterande sjuksköterskorna utanför landstingshuset. Under en dryg halvtimme diskuterades sedan vad landstinget som arbetsgivare kan göra för att lösa den personalkris som råder just nu.
Foto: Mats Holmertz
Anders Henriksson (S) och Pierre Edström (L) och Yvonne Hagberg (S) mötte de protesterande sjuksköterskorna utanför landstingshuset. Under en dryg halvtimme diskuterades sedan vad landstinget som arbetsgivare kan göra för att lösa den personalkris som råder just nu.

I valrörelsens allra sista vecka tar Vårdförbundet klivet in i debatten, med två manifestationer på några få dagar. Kraven är välkända, bättre arbetsmiljö, bättre arbetsvillkor och högre lön.

Västervik i lördags och i Kalmar på måndagskvällen. Vårdförbundet vill lyfta sjukvårdsfrågorna. I Kalmar samlades ett 25-tal sjuksköterskor vid Kalmarsundsparken för att sedan tillsammans promenera till landstingshuset för att där ställa frågor till ledande landstingspolitiker.

– Jag hade hoppats på betydligt fler deltagare i dag, men tyvärr fick vi kasta om schemat i sista sekunden. Vi skulle ha haft den här manifestationen här i Kalmar på söndagen, men tyvärr fick vi inte tillstånd. Det är inte lika lätt att få medlemmar att komma en måndagskväll, säger Tora Elfversson Dahlström, ordförande Vårdförbundet i Kalmar län.

Men de medlemmar som kom visste precis vad protesten gällde.

För Camilla Wilde Björling och Anna Radner, sjuksköterskor på länssjukhusets strålbehandling, var det självklart att delta i Vårdförbundets manifestation.
Foto: Mats Holmertz
För Camilla Wilde Björling och Anna Radner, sjuksköterskor på länssjukhusets strålbehandling, var det självklart att delta i Vårdförbundets manifestation. "Situationen är ohållbar."

– Det är viktigt för oss att visa vad vi tycker. Vi måste få högre löner, inte minst sjuksköterskor med specialistkompetens sedan måste arbetsgivaren göra något åt våra orimliga arbetsvillkor. Känslan i dag är att det är mycket tveksamt för många av oss om vi orkar stanna kvar till pensionen, säger Camilla Wilde Björling och Anna Radner, sjuksköterskor på länssjukhusets strålbehandling.

Efter promenaden genom Kalmar kunde sjuksköterskorna både överlämna en skrivelse med krav och under en dryg halvtimma diskutera sina villkor med Anders Henriksson (S) och Pierre Edström (L) och Yvonne Hagberg (S) från landstingets personaldelegation.

– Vårt mål med den här manifestationen är att visa politiken att nu kräver vi att något händer, vi vill ha action. Lönerna måste höjas, rejält och våra arbetsvillkor måste förbättras. Händer inte något kommer problemen både med att rekrytera nya medarbetare och behålla dem vi har att förvärras, konstaterade Tora Elfversson Dahlström.

Men valrörelsen till trots, några tydliga löften om hur problemen ska lösas, det fick inte sjuksköterskorna från politikerna.

– Vi känner till de problem ni lyfter och vi gör redan riktade insatser för att lösa dem på vissa håll. Men det kommer att ta ett tag att lösa de problem som finns, men vi är medvetna om situationen och vi kommer inte att släppa taget om frågorna, lovade Yvonne Hagberg.

Pierre Edström passade på att lyfta ett av Alliansens vallöften, en trohetsbonus för de sjuksköterskor som varit trogna landstinget som arbetsgivare under en lång tidsperiod.

– Det är viktigt att vi som arbetsgivare visar att vi värdesätter de som tagit ansvar och som arbetat länge hos oss. Därför vill vi inrätta någon form av trohetsbonus, hur den ska utformas måste vi diskutera, säger Pierre Edström.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.