Skelettfyndet på Laboratorieholmen var en kvinna

Lund/Kalmar Artikeln publicerades

Det skelettfynd som en skolklass i Kalmar gjorde förra veckan är ingen soldat från Kalmarkriget 1611-13. Skelettet visade sig nämligen vara en kvinna.

Det var under en skolutflykt till Laboratorieholmen som ett antal skolelever gjorde det makabra fyndet. Både polisen och länsstyrelsen kontaktades och redan dagen efter var arkeologer från Skåne på plats för att utreda om det fanns fler skelett i området.

– Vi hittade bara detta skelett vilket stöder hypotesen att det inte är en känd boplats, men med tanke på att Kvarnholmen växte snabbt under 1600-talet är det rimligt att anta att även Laboratorieholmen kan ha använts i något syfte, säger arkeologen Stefan Larsson.

De första antagandena kring skelettfyndet handlade om att det var en soldat från Kalmarkriget, men eftersom arkeologerna snabbt konstaterade att skelettdelarna tillhört en kvinna föll den teorin.

– Hur kvinnan dött eller hur gammalt skelettet är ska vi nu försöka ta reda på genom en osteologisk undersökning. Det kommer ta några veckor innan vi får det svaret, säger Stefan Larsson.

Fyndet på Laboratorieholmen är en relativt ovanlig händelse. Det är sällan som allmänheten upptäcker arkeologiska fynd i markerna.

– På rak arm kan jag inte påminna mig när det hände senast i Kalmar. På Öland hände det när man grävde ut en täkt, berättar länsarkivarien Birgitta Eriksson.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.