Skärpt eldningsförbud i hela länet – förbjudet att grilla hemma

Kalmar län Artikeln publicerades
På måndagen skärptes eldningsförbudet ytterligare. Nu får man inte ens grilla i den egna trädgården om man inte har elgrill.
På måndagen skärptes eldningsförbudet ytterligare. Nu får man inte ens grilla i den egna trädgården om man inte har elgrill.

Nu blir det förbjudet att använda alla typer av grillar, även på egen tomt, på grund av den extrema torkan. Undantaget är elgrillar och elektriska kokplattor eftersom de inte kräver någon eldning.

Det skärpta eldningsförbudet gäller i hela Kalmar län, på alla platser, tills vidare från och med den 23 juli. Numera är det inte bara grillning som är förbjudet på grund av den stora brandrisken. Det kan räcka med en gnista för att det ska börja brinna.

– Förbudet innebär att all matlagning utomhus med öppen låga eller glöd är förbjuden, förklarar Camilla Dahl på Kalmar kommuns trygghets- och larmcentral.

Betyder det att en campare som bor i tält inte ens får koka kaffe på sitt trangiakök?

– Ja, även sådan enkel tillagning på stormkök är förbjuden. Brandrisken är så stor att alla måste ta detta på allvar. Och värre kommer det att bli nu när den extrema torkan fortsätter.

Den som har husbil eller husvagn måste laga mat inne. Det är inte tillåtet att göra det i förtältet om man har glöd eller öppen låga. Allt som kan antända torra material är förbjudet.

Undantag är elgrillar och elektriska kokplattor, eftersom de inte kräver någon eldning.

Även stormkök är förbjudna nu när eldningsförbudet skärpts ytterligare. Ingen matlagning få ske med öppen låga eller glöd.
Foto: Henrik Holmberg / TT
Även stormkök är förbjudna nu när eldningsförbudet skärpts ytterligare. Ingen matlagning få ske med öppen låga eller glöd.

Förbudet mot att laga mat utomhus gäller inte bara offentliga platser utan även den egna trädgården och uteplatsen.

På offentliga platser finns det grillar med sittplatser som kommunen iordningställt men dessa får absolut inte användas nu när brandrisken är akut.

Fakta

Skärpt eldningsförbud

Eldningsförbudet i Kalmar län skärptes på måndagen den 23 juli på grund av den extrema torkan.

Nu är det även förbjudet att nyttja alla typer av grillar, trangiakök och liknande. Undantag är elgrillar, eftersom att de inte kräver någon eldning.

Beslutet gäller samtliga kommuner i Kalmar län och omfattar alla platser, även egen tomt. Förbudet gäller tills ny information kommer.

Prognosen visar att det kommer att fortsätta råda extremt stor risk för att eld sprider sig snabbt och leda till skogsbrand.

Om man är osäker på vad förbudet gäller kan man kontakta räddningstjänsten eller kommunen.

Visa mer...