"Ska vi överleva måste vi utbilda duktiga spelare"

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Lars Johansson

Kalmar FF är inte som andra fotbollsföreningar i Kalmar med omnejd. Det finns en uttalad vilja att få fram A-lagsspelare till allsvenskan och då blir kunskapskraven därefter.

Att samtidigt vara bred och inkluderande för så många som möjligt, är inte den enklaste ekvationen att få ihop, men det är det som är ambitionen.

Det menar Svante Samuelsson, klubbchef för Kalmar FF. Han tar diskussionen på stort allvar och redan i tisdags morse hölls ett internt möte om insändaren eftersom det tidigt stod klart att den väcker starka känslor.

– Tränaren i fråga var rak, ärlig och kände ansvar. Sedan har vi stor respekt och förståelse för att det är ett tufft besked att få. Men någonstans blir det orättvist även för killen om de andra har en helt annan kunskapsnivå. De har ju redan spelat i sex år tillsammans och har nått en ganska hög nivå i sin utbildning.

  Ett par av hindren för att ha unga spelare med olika skicklighet i samma åldersgrupp är att det inte finns tillräckligt många ledare och plantider. Det finns en gräns för hur många spelare som kan tas in i varje åldersgrupp och hur många lag som kan träna på samma plan samtidigt.

  – I grunden är det klart att i den bästa av världar så ska alla elvaåringar kunna börja spela fotboll hos oss och vi skulle kunna ta emot samtliga oavsett ålder och hur duktiga de är. Vi är en elitförening som spelar i allsvenskan. Ska vi överleva måste vi utbilda duktiga fotbollspelare som kan spela i A-laget i framtiden och då måste vi ha en stegring på utbildningsnivån om de ska gå hela vägen. Det är främst det som skiljer oss från andra föreningar i regionen gällande ungdomsverksamheten, säger Svante Samuelsson.

  P 12-laget ska under hösten förberedas inför att spela i elvamannalag och då blir kraven på fotbollskunnande ännu högre. Att komma in som nybörjare i det skedet blir inte bra, menar Svante Samuelsson, som poängterar att det är en grannlaga uppgift att sträva mot eliten och samtidigt behålla barnperspektivet.

  LÄS MER:

  Hela Pers insändare här.

  Klockan tio på onsdagen chattar Svante Samuelsson från Kalmar FF med Barometerns läsare om händelsen.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.