Sjukvård och mat ska bli valvinnare för Centerpartiet

Kalmar Artikeln publicerades

Primärvård, företagande och mat. Det är de tre frågor som Centerpartiet prioriterar i de kommande landstings/regionvalet.

– I valrörelsen för fyra år sedan var vi i princip ensamma om att tala om behovet att satsa mer på den nära vården. Nu talar alla partier om vikten av att få en bättre fungerande primärvård, det är i sig ett erkännande, säger landstingsrådet Christer Jonsson (C).

En rejäl satsning på primärvården, det lovar Christer Jonsson och Centerpartiet.
Foto: Johanna Eriksson
En rejäl satsning på primärvården, det lovar Christer Jonsson och Centerpartiet.

Hur ska då landstinget bli mer attraktivt? Hur ska ni lyckas rekrytera fler allmänläkare?

– Det handlar mycket om arbetsmiljön på hälsocentralerna. Om läkarna ansvarar för färre patienter än i dag, ja då är det lättare att rekrytera. Det visar den verksamhet vi har i Borgholm. Vi vill därför sänka antalet listade patienter från dagens 1 600 till i ett första steg max 1 250 patienter. Detta kostar pengar, men den kostnaden får vi ta, förklarar Christer Jonsson.

När det gäller företagande vill Centerpartiet ta förbättra företagsklimatet i länet, bland annat genom att erbjuda företagare snabbare hjälp och service. Men partiet vill också göra specialsatsningar.

Roland Åkesson, Bengt Thörnblad, Ingegerd Petersson och Anette Rogö, en kvartett C-politiker som hoppas ta plats i länets nya regionparlament efter valet.
Foto: Johanna Eriksson
Roland Åkesson, Bengt Thörnblad, Ingegerd Petersson och Anette Rogö, en kvartett C-politiker som hoppas ta plats i länets nya regionparlament efter valet.

– Vi vill på olika sätt stimulera både unga företagare och kvinnor som vill starta företag. När det gäller ungdomar vill vi få in företagande som något man undervisar om redan i grundskolan. När det gäller kvinnor så får vi ha dialog med dem som vill satsa och stötta dem. Fler företag ger både jobb och ökade skatteintäkter som sedan kan satsas inom exempelvis sjukvården, förklarar Roland Åkesson.

Att Kalmar län är ett län där både produktion och förädling av livsmedel är stora näringar ska nu lyftas fram tydligare.

– För oss är maten och matproduktionen frågor vi alltid prioriterar. Nu vill vi på olika sätt stimulera branschen så att fler företag som vidareförädlar maten kan starta i länet. Det ger både nya jobb och spännande produkter. Vårt mål är också att i länet öppna ett matcenter. En plats där vår matproduktion kan kombineras med exempelvis konferenser och matturism. Vi ska dra nytta av att vi är så duktiga på mat i vårt län, säger Ingegerd Petersson.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.