Simhopparen utsatt för skadegörelse: ”Bedrövligt”

Kalmar Artikeln publicerades
Simhopparen har blivit av med sin ena arm.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Simhopparen har blivit av med sin ena arm.

Simhopparen, bronsstatyn utanför Stagneliusskolan, har blivit av med sin ena arm.

Eftersom det nu ser ut som att statyn gör en Hitlerhälsning har den täckts över.

– Statyn är en symbol för skolan, det här är bedrövligt, säger Anders Lundquist, vaktmästare på Stagneliusskolan.

På fredagen upptäckte förbipasserande att Simhopparen, som skapades av Carl Eldh 1933 och som står framför Stagneliusskolans gymnastiksal, utsatts för skadegörelse.

Någon eller några hade kapat statyns vänsterarm. Den kapade armen gick heller inte att hitta på platsen.

I och med att vänsterarmen kapats ser det ut som att statyn gör en Hitlerhälsning. Den har nu täckts över med en presenning som tejpats igen.

Anders Lundquist har jobbat som vaktmästare på skolan sedan 1994.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej nej. Ibland har den fått luciakronor och blivit bandagerad på skoj – men att man sågar bort en arm har det aldrig varit i närheten av, säger Anders Lundquist.

Enligt SVT Nyheter Småland ska statyn nu plockas ner och förhoppningsvis repareras.

Skadegörelsen har polisanmälts.

Händelsen i Kalmar är inte den enda i sitt slag som uppmärksammats under fredagen. Under natten har exempelvis flaggor med hakkors hängts upp på olika platser i Sverige, bland annat i Boda Glasbruk, och flera platser i Nyköping har blivit nedsprejade med nazistiska budskap, huvudsakligen hakkors och bilder på Adolf Hitler, den tyske naziledaren som föddes just den 20 april för 129 år sedan, skriver TT.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.