SD vill satsa på gratis TBE-vaccin

Kalmar Artikeln publicerades

Sverigedemokraterna i landstinget vill utreda om landstinget ska införa gratis vaccin mot TBE. Detta eftersom Kalmar län har flera områden där risk för TBE-smitta bedöms stor.

För en månad sedan skicka landstinget ut en rekommendation rörande TBE-vaccinering.

”De som vistas i skog och mark inom några begränsade riskområden i Kalmar län rekommenderas att vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation TBE.”

De områden som pekas ut som riskområden är ett område kring Gamleby och Loftahammar i norra delen länet, ett norr om Oskarshamn och ett i västra delen av Mönsterås kommun.

Nu agerar Sverigedemokraterna i landstinget i frågan. Eftersom en vaccinering kostar 190 kronor plus 200 kronor i patientavgift och de flesta som behöver vaccinera sig rekommenderas minst två doser vill nu SD utreda om landstinget ska införa gratis vaccin.

– Varje fall av TBE som leder till allvarliga eller bestående men utgör ett stort lidande för den drabbade och är dessutom en samhällsekonomisk förlust, allt fullständigt i onödan, skriver Göran Gustafsson (SD) i motionen.

TBE-vaccin

Vad är TBE

TBE är en virusinfektion som sprids via fästingar. TBE kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel av dem som får TBE kan dock få bestående men i form av koncentrations- och minnessvårigheter, huvudvärk och förlamningar. Det finns i dag ingen behandling mot TBE. Förra året insjuknade närmare 400 personer i TBE i Sverige.

Visa mer...

I Kalmar län konstaterades 2017 sex säkra fall av TBE i länet, dessförinnan har det bara rört sig om enstaka fall årligen.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Foto: Anders Johansson
Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

”Att vaccination nu rekommenderas inom tre begränsade områden beror på att det förekommit flera fall där under de senaste åren. TBE har även uppträtt på några andra ställen i länet, men då det rört sig om enstaka isolerade fall går det inte att peka ut fler tydliga riskområden där vaccination rekommenderas. Min rekommendation är att man bör vaccineras sig om man vistas mycket i skog och mark i de utpekade riskområdena för TBE.”, skriver Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare.

I motionen skriver motionären att fritt vaccin inte är något unikt.

– I flera europeiska länder har införande av gratis vaccination eller subventionerad vaccination lett till kraftig ökning av antalet vaccinerade i riskområden. Landstinget Sörmland införde nyligen gratis TBE-vaccination för alla barn under 19 år, för att göra tillgången till vaccin mera jämlik. Det ärange läget att vårt landsting utreder hur gratis vaccination mot TBE kan införas.

Motionen om att utreda gratis TBE-vaccin kan komma att behandlas på landstingsfullmäktige om två veckor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.