Så tjänar du ihop första miljonen

Kalmar Artikeln publicerades

En depå och några hundringar i månaden. Det räcker för att även du ska kunna bli miljonär

– Det här är varken svårt eller kräver någon begåvning. Men man måste känna till det.
Tobias Schildfat tvekar inte. Drömmen om ekonomiskt oberoende är nåbar för alla. Det gäller bara att börja. På onsdagen besökte han Linnéuniversitetet för att tala inför rekordmånga studenter i årets första öppna föreläsning. Författaren till boken Vägen till din första miljon, åker nu land och rike runt för att få fler att bli miljonärer i Sverige.
Själv började han med två aktier vid 15 års ålder. Drygt tio år senare var första miljonen i hamn.
Och oddsen är låga för att göra samma resa.
– För 50 år sedan fanns inte de möjligheterna. Då var det bara de rika som hade tillgång till investeringsarenan. Men nu kan vem som helst investera små belopp i världens bästa företag.

Schildfats filosofi bygger på att långsiktigt spara i företrädesvis investmentbolag. Kanske bara med några hundralappar i månaden. Men efter ett tag har man byggt upp rejält med pengar.
– Investmentbolag är bra. De har utvecklats bättre än börsen och de flesta fonder. Dessutom är det andra som sprider riskerna åt dig.
Hur gör man då?
– Det enda man behöver göra är att öppna en depå. I dag kostar det ingenting.
Efter det sätter man regelbundet in pengar. När man kommit upp i några tusen kronor köper man på sig aktier i investmentbolag. Varje vår kommer sedan utdelningen.
– Det fina är att pengarna jobbar för dig. Och ju mer pengar du har desto högre utdelning.
Men det här rådet får man inte från bankerna?
– Nej, de tjänar inga pengar på det här. De vill att vi ska investera i deras dyra fonder i stället.
Varför behåller du inte dessa tips för dig själv?
– Det här är inget nollsummespel. Min drivkraft är fler trygga familjer som har frihet att göra vad de vill med sina liv. Jag tror att fler miljonärer ger ett bättre samhälle.