Annons

Så kan det gå i valet: Maktskifte möjligt i minst tre länskommuner

Blir det maktskifte i Emmaboda och Nybro? Får Socialdemokraterna behålla makten i Borgholm och hur jämnt blir det i Hultsfred?
Kommer Sverigedemokraternas starka medvind även att blåsa in i kommunerna i Kalmar län? Och hur går det för V och KD?
Kalmar län • Publicerad 8 september 2018 • Uppdaterad 9 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Frågorna är många för vad som kommer att hända efter att väljarna har sagt sitt i de tre olika valen under söndagen.

De stora kommunerna Kalmar och Oskarshamn styrs för närvarande av blocköverskridande majoriteter som troligen sitter ganska säkert, men hur ska det gå i en kommun som Torsås, där styret är en regnbågsallians bestående av alla partier utom Centern och Sverigedemokraterna?

Annons

En avgörande fråga är också hur mycket trenderna i riksdagsvalet påverkar kommunvalet. Till exempel i Kalmar har Socialdemokraterna över 40 procent, medan riksdagssiffran nu pekar mot runt 25 procent. Ska den trenden slå igenom även lokalt och nagga Johan Perssons starka position i kanten?

Extra intressant är hur mycket Sverigedemokraterna kommer att öka lokalt. I Kalmar är SD tredje största parti, men kan ta andraplatsen från Moderaterna. I flera andra kommuner har partiet nu fem, sex mandat och står utan inflytande, frågan är vad en framgång kan leda till.

Barometern-OT har redaktioner i tio av länets tolv kommuner, och här kommer en genomgång både av tänkbara och mer sensationella scenarier.

KALMAR:

Johan Persson (S): Sitter säkert.
Johan Persson (S): Sitter säkert.Foto: Mats Holmertz

S, C och V har en stark majoritet, 36 mandat av 61 i fullmäktige, och klarar troligen att behålla makten. Men om rikssiffrorna för Socialdemokraterna slår igenom även i Kalmar blir det ändå en minskning, samtidigt som V och C går starkt på riksplanet. SD, under ledning av Thoralf Alfsson, har 6 mandat men hoppas på en fördubbling. Samtidigt har Moderaterna kniven på strupen för att kunna fortsätta som största oppositionsparti, splittring inom organisationen och en ganska blek valrörelse reser frågetecknen. Liberalerna har profilerat sig som oppositionsparti, medan Miljöpartiet har hamnat lite vid sidan av, utan större möjlighet att påverka.

OSKARSHAMN:

Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S): Får fortsätta..
Kommunalrådet Andreas Erlandsson (S): Får fortsätta..Foto: DANIEL SVENSSON

Även i Oskarshamn fick S, V och MP med sig Centerpartiet över blockgränsen efter förra valet, och sitter ganska säkert. Liberalerna är här starkast i länet, men Allianssamarbetet med M har varit infekterat efter att M, med hjälp av S, fick en oppositionsrådspost. Socialdemokraternas starke man Peter Wretlund satsar nu i stället på regionpolitiken och har lämnat över till Andreas Erlandsson, vilket också kan påverka röstetalen. Sverigedemokraterna, under ledning av riksdagsledamoten Mattias Bäckström Johansson, fick 6 mandat och väntas gå framåt.

HÖGSBY:

Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C): Kan få fortsätta.
Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson (C): Kan få fortsätta.Foto: Roger Carlsson

Det röda blocket har ett mandat mer än Alliansen, men tack vare ett ifrågasatt valtekniskt samarbete med Sverigedemokraterna blev Centerns Stihna Johansson Evertsson nytt kommunalråd. Högsby är en av landets kommuner som proportionellt har tagit emot flest invandrare under senare år och SD gjorde redan 2014 ett bra val. Partiet fick 15,9 procent, vilket var näst mest i länet, och väntas fortsätta starkt framåt i år. Varken Miljöpartiet eller Liberalerna har mandat i Högsby.

MÖNSTERÅS:

Kommunalrådet Anders Johansson (C): Får minskat stöd?
Kommunalrådet Anders Johansson (C): Får minskat stöd?Foto: Roger Carlsson
Annons

Sveriges mesta Centerkommun skiftade toppnamn i förra valet, då Anders Johansson efterträdde urstarka Roland Åkesson. En det tyder på att Johansson kan få svårt att hålla ställningarna, C fick 20 mandat i förra valet medan S fick 17. Socialdemokraten Robert Rapakko bedöms som en hyfsat stark motståndare. Sverigedemokraterna fick 5 mandat, men har inte kunnat fylla alla stolar. Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet har ett mandat var, och bedömningen är att de har möjlighet att behålla dem.

BORGHOLM:

Kommunalrådet Ilko Corkovic  (S): Kan få gå.
Kommunalrådet Ilko Corkovic (S): Kan få gå.Foto: Mats Holmertz

I Borgholm blev det maktskifte i förra valet, där Socialdemokraterna tillsammans med det nybildade partiet Framtid Öland puttade ner Centern efter 16 år på tronen. Framtid Öland fick 5 mandat och frågan är om de lyckats genomföra tillräckligt för norra Öland för att få behålla dem, eller om Centern i stället kan ta tillbaka makten. Borgholm är kommunen med flest småpartier, Sverigedemokraterna har här bara 2 mandat och Per Lublins Ölandspartiet har 1, precis som KD, MP och V.

MÖRBYLÅNGA:

Kommunalrådet Henrik Yngvesson (M): Kan få gå.
Kommunalrådet Henrik Yngvesson (M): Kan få gå.Foto: Sofia Hedman

I Mörbylånga valde Miljöpartiet att samarbeta med Alliansen, som därmed fick makten med moderaten Henrik Yngvesson som kommunalråd. Två moderater, Per Fredriksson och Pia Schröder, hoppade av och bildade nya Trygghetspartiet, och det återstår att se om rösterna räcker till att de kommer in. Den stora frågan är om MP fortsätter samarbetet med de borgerliga. Väljer partiet i stället det röda blocket kan det bli skifte, om S och V gör ett bra val. SD har 5 mandat.

TORSÅS:

Kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S): Kan bli omvald.
Kommunalrådet Henrik Nilsson Bokor (S): Kan bli omvald.

I Torsås är läget ovisst. Kommunen styrs nu av en regnbågsallians som består av sex partier: S, M, L, KD, MP och V, med socialdemokraten Henrik Nilsson Bokor som kommunalråd. Centern, som länge var starkt i Torsås, och Sverigedemokraterna står helt utanför, men partierna har inget samarbete. I årets val ställer också Medborgerlig Samling och Bästa Alternativet upp, men det är tveksamt om de får några mandat. Sverigedemokraterna var mycket starka i valet 2014, störst i länet med 17,9 procent, och väntas fortsätta uppåt.

EMMABODA:

Kommunalrådskandidaten Maria Ixcot-Nilsson (S): Kan förlora makten.
Kommunalrådskandidaten Maria Ixcot-Nilsson (S): Kan förlora makten.

Emmaboda har länge varit ett starkt socialdemokratiskt fäste, S har obrutet suttit vid makten sedan 1994. I år avgår mångåriga toppnamnet Ann-Marie Fagerström och i stället kommer Maria Ixcot-Nilsson. Partiet har under åren ändå stadigt tappat väljare, och lokala upphandlingsskandaler och avhoppade politiker gör att ett maktskifte är troligt. Främst handlar det om kände socialdemokraten Bo-Eddie Rossbol som petades och startade ett nytt parti, Bästa alternativet, som bedöms kunna ta flera mandat från S.

HULTSFRED:

Kommunalrådet Lars Rosander (C): Sitter ganska säkert.
Kommunalrådet Lars Rosander (C): Sitter ganska säkert.Foto: DANIEL SVENSSON
Annons

Mycket tyder på att Hultsfreds politiska karta kommer att ritas om efter valet, med mer samarbete över blockgränsen. Utgången handlar också om hur starka Sverigedemokraterna blir, kommunen har under mandatperioden haft stora problem med att ta hand om inflyttade asylsökande, och under ett år stängdes socialkontoret helt för nya sökande. För närvarande styrs kommunen av de borgerliga, men övervikten i mandat är liten. Ändå finns det en hel del som tyder på att centerpartisten Lars Rosander får fortsätta som kommunalråd.

NYBRO:

Kommunalrådet Christina Davidson (C): Sitter löst.
Kommunalrådet Christina Davidson (C): Sitter löst.

Även i Nybro kan det bli regimskifte. Centern och kommunalrådet Christina Davidson kom till makten i förra valet, efter stöd från övriga borgerliga partier. En hårt kritiserad fastighetsförsäljning och en stormig valrörelse bidrog till att Socialdemokraterna förlorade makten, men C och S blev lika stora med 14 mandat var. Nybro har länge varit ett starkt socialdemokratiskt fäste och frågan är om partiet nu kan ta tillbaka styret tillsammans med V, som är ovanligt stora. SD har för närvarande 6 mandat, men mycket tyder på att de ökar.

Birgitta HultmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons