Så här agerar du om du möter en älg

Kalmar Artikeln publicerades

En älg närmar sig inte för att attackera – utan av nyfikenhet. Det säger professorn Göran Ericsson.

– För dem räcker det inte att se människan, de behöver också känna lukten.

Det var i helgen som Emelie Lund i Nybro blev jagad av en aggressiv älg. Älgen sprang efter henne och det var inte förrän hunden Yup ingrep som skogens konung gav upp.

När hon från första början såg älgen valde hon att skrika ”ho-ho” och sträcka armarna i luften. Helt rätt agerat, menar Göran Ericsson, djurexpert och professor vid institutionen för vilt, fisk och miljö på Statens Lantbruksuniversitet.

– Stå upp och gör ljud. De flesta djur kommer ibland att springa emot dig, men det är väldigt få som fullföljer. Dessutom är det ytterst osannolikt att de här djuren attackerar eller skadar människor, säger Göran Ericsson.

En nyfiken älg.
Foto: Bertram Stenlund/Postnord
En nyfiken älg.

En vanlig orsak till att närgående möten mellan djur och människor uppstår handlar om ren nyfikenhet.

– Djuren är beroende av att få fler ledtrådar. För dem räcker det inte att se människan, de behöver också känna lukten, säger Göran Ericsson och förklarar att vinden påverkar ofta en hel del.

– Om vinden blåser i ansiktet på dig kommer djuret med vinden, då de inte kan känna var du är. Om vinden däremot blåser i från dig, då kommer både doft och syn till djuret vilket lägger ihop ett plus ett och tänker: ”Aha, det är en människa, jag försvinner”.

Har de här typen av möten mellan djur och människa ökat?

– Ja, det tror jag nog. På så sätt att många djur lever tätortsnära och där vi bor finns både mat och skydd. Jag skulle tro att i många delar av Sverige blir detta allt vanligare. Samtidigt ska man komma ihåg att de flesta mötena sker utan människors vetskap. Djur ser oss, men vi ser inte dem, säger Ericsson.

fakta

Expertens tips vid möten med älg

”Stå upp och gör ljud. Vifta gärna med händerna.

Kommer älgen närmare, fortsätt vifta och göra ljud. Älgen kommer då inte att gå ända fram till dig.

Det är däremot viktigt att inte sätta sig ner eller ramla på marken. Det kan av en slump medföra att älgen kommer närmare.”

 

Visa mer...