Så bra debatterar lokala politikerna: ”Ful ton ibland”

Ekerum Artikeln publicerades
”Det var ful ton ibland, man behöver inte låta överlägsen, utan bara försöka förklara vad man tycker.” Det är ett av omdömena från gymnasieeleverna och förstagångsväljarna Hedvig Björkman och Kerstin Sigvardsson när Barometern-OT bad dem lyssna på och recensera inledningen av landstingsdebatten.
Foto: SUVAD MRKONJIC
”Det var ful ton ibland, man behöver inte låta överlägsen, utan bara försöka förklara vad man tycker.” Det är ett av omdömena från gymnasieeleverna och förstagångsväljarna Hedvig Björkman och Kerstin Sigvardsson när Barometern-OT bad dem lyssna på och recensera inledningen av landstingsdebatten.

Nypiga repliker. Ändå tydlighet. Som ett skådespel.

Så reagerade två förstagångsväljare som på Barometern-OT:s uppdrag fick recensera sista debatten i landstingsfullmäktige. Och två politiker fick höga betyg.

– De hade tydlig ideologisk kompass, så det var betydligt roligare än kommunfullmäktige.

Det var Kerstin Sigvardssons spontana kommentar efter att tillsammans med Hedvig Björkman ha lyssnat till knappt två timmars landstingsdebatt.

Sista fullmäktigemötet innan valet hölls på ett soligt Ekerum på Öland. Tvådagarsmötet inleddes med interpellationsdebatt, och Barometern-OT hade bjudit med tjejerna, som går på CIS i Kalmar men som också är förstagångsväljare, för att lyssna och recensera.

– Man märkte att de var pålästa, de kunde verkligen sina saker och debatten höll hög nivå, säger Hedvig Björkman en stund efteråt.

Hedvig Björkman: ”För mig är det helt naturligt att det ska finnas kvinnor som tar del i debatten.”
Foto: SUVAD MRKONJIC
Hedvig Björkman: ”För mig är det helt naturligt att det ska finnas kvinnor som tar del i debatten.”

Ingen av dem hade särskilt stora förväntningar när de satte sig i salen, ”landstinget är ju inte kalaskul precis”, men de säger båda att de blev positivt överraskade.

– Det var roligt att det var många olika talare även om de var från samma parti, säger Hedvig Björkman.

Debattämnena var många och olika. Från behandling av migränpatienter till digitaliserade läkarbesök. Frågan om ersättning till privata vårdcentraler hade väckts av kristdemokraten Gudrun Brunegård, och hon debatterade främst med landstingsrådet Jessica Rydell (MP).

– Men Jessica, menar du att de privata vårdgivarna flyr undan sitt ansvar, undrade Gudrun Brunegård.

– Jag tycker inte om när du lägger orden i min mun, svarade Jessica Rydell.

Och när socialdemokraten Jonas Hellberg gav sig in i debatten och sa att man kan misstänka att Alliansen går de privatas ärenden för att ge dem högre ersättning, då ilsknade Brunegård till ordentligt:

– Skulle de privata leva lyxliv och stoppa pengarna i egna fickor? Nu får du skärpa dig!

Kerstin Sigvardsson: ”Det var ett byråkratiskt språk, men det är ju mer ett problem för dem att de inte lyckas nå fram till oss.”
Foto: SUVAD MRKONJIC
Kerstin Sigvardsson: ”Det var ett byråkratiskt språk, men det är ju mer ett problem för dem att de inte lyckas nå fram till oss.”

Debatten dominerades av kvinnliga ledamöter som radade upp sig i talarstolen. Under den första timmen hördes tio kvinnor och tre män i många replikskiften.

Tänkte ni på att det var ovanligt många kvinnor?

– Inte så mycket, men det var speciellt många från det rödgröna hållet. Och alla, från båda sidor, var bra pålästa, säger Kerstin Sigvardsson.

– Nej, jag reflekterade inte så mycket över det. För mig är det helt naturligt att det ska finnas kvinnor som tar del i debatten, säger Hedvig Björkman.

Var det lätt att förstå vad politikerna sa?

– Nej, de använder att ganska komplicerat språk, och är man inte insatt kan man lätt bli bortdribblad. Till exempel talade de om en dom i Norrland, och det har man ju inte koll på, precis, säger Kerstin Sigvardsson.

– Det var ett byråkratiskt språk, men det är ju mer ett problem för dem att de inte lyckas nå fram till oss.

– Samtidigt uppskattade jag tydligheten när de talade en och en. Det blir ju helt annorlunda om alla pratar i munnen på varandra, säger Hedvig Björkman.

– Och är det något jag vill ha från politikerna är att de ska veta vad de pratar om. Det gjorde de flesta, så dom som inte gjorde det stack ut mer.

Tyckte ni att de lyssnade på varandra, eller talade de förbi varandra?

– Jag tycker att de talade mycket förbi varandra. I de här debatterna visste ju oppositionen redan svaren, och det är lite fånigt när man går upp för att påpeka något som man redan vet, säger Kerstin Sigvardsson.

– Det blir lite som ett skådespel.

Vad tycker ni att politikerna ska göra för att nå fram till er?

– Mer information på förhand, så att man kan vara bättre insatt, säger Hedvig Björkman.

– Och man behöver vara färre politiker, så man kan gå mer på djupet, säger Kerstin Sigvardsson.

– Och de ska inte försöka vinna valet på förhand genom att smutskasta varandra, säger Kerstin Sigvardsson, som tycker att tonen i landstingsdebatten var ganska hätsk.

– De var lite nypiga mot varandra, säger hon.

Hedvig Björkman hade förväntat sig mer professionalism:

– Det var ful ton ibland, man behöver inte låta överlägsen, utan bara försöka förklara vad man tycker, säger hon.

– Samtidigt var de ganska rättframma.

Hedvig Björkman tycker att debatterna om privat primärvård och digitaliseringen var de mest intressanta.

– Jag är ju jätteintresserad av den ideologiska debatten, och den var ändå ganska tydlig, säger Kerstin Sigvardsson.

Var det som ni väntade er?

– Nja, jag blev lite chockad över att det inte var främst S och M som debatterade, utan att det här var andra partier som var aktiva. Det var lite annorlunda mot hur det brukar se ut, säger Hedvig Björkman

Vilka politiker får då bäst betyg?

Här är Kerstin Sigvardsson och Hedvig Björkman eniga.

– Gudrun Brunegård var nog bäst, men socialdemokraten Jonas Hellberg var också bra.

Ska ni rösta?

– Ja, för om jag inte röstar har jag heller ingen rätt att gnälla, säger Hedvig Björkman.

Vad säger era kompisar, ska de rösta?

– Många säger faktiskt att de ska rösta blankt, för att de vill rösta, men har svårt att bestämma sig på vad.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.