Rydell (MP) om resultatet: ”Vi kommer få det svårt”

Kalmar Artikeln publicerades

Det preliminära valresultatet till landstingsfullmäktige i Kalmar län ser mörkt ut för Miljöpartiet och de riskerar nu att tappa alla sina mandat. Landstingsrådet Jessica Rydell (MP) ser bekymrat på siffrorna.

Jessica Rydell och Ingmarie Söderblom från Miljöpartiet.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Jessica Rydell och Ingmarie Söderblom från Miljöpartiet.

– De är svåra att ändra på nu är jag rädd, säger Jessica Rydell (MP).

När Barometern var på plats under Miljöpartiets valvaka på valkvällen var det glada miner när det första preliminära valresultatet för Riksdagsvalet kom vid åttatiden. Senare under kvällen blev siffrorna allt mer dystra, vilket var oväntat, berättar Jessica Rydell.

– Framåt natten när de hade kommit en bit in i mätningen förstod vi att det inte skulle fungera för oss den här gången, säger Jessica Rydell (MP).

Resultatet för Riksdagsvalet som presenterades under måndagen visade 4,3 procent. Det är ett tapp på 2,4 procent från valet 2014. Men det var inte bara resultatet i Riksdagsvalet som gick sämre.

I valet till landstingsfullmäktige fick Miljöpartiet 3 955 röster i den preliminära räkningen, i jämförelse med 2014 då de fick 6 225 röster. De tre mandat som de haft i landstingsfullmäktige kan de nu förlora.

– Den enkla förklaringen är att landstingsvalet i Kalmar län alltid ligger 2 procent under riksresultatet i valstöd. Får man bara 4,3 på nationell nivå är det jättesvårt att klara sig i länet och komma upp i 3 procentspärren, säger Jessica Rydell (MP).

Hon förklara att det får stora politisk konsekvenser.

– Vi har suttit tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i tolv år och fått igenom jättemycket politik. Nu kommer den gröna rösten saknas helt i landstingspolitiken den kommande mandatperioden. Det är inte bra varken för oss eller miljön, säger hon.

Det regionala partistödet kommer från de mandat de har i landstinget, förklarar hon. Miljöpartiet i Kalmar län påverkas därför ekonomiskt.

– Vi kommer få det svårt att upprätthålla vår partiorganisation eftersom vi inte har någon inkomst. Det betyder mycket men vi är ganska envisa så vi kommer kämpa på. Det finns så himla mycket mer att göra på regional nivå och i klimatfrågan.

Efter sommarens varma väder har det ju varit ett stort fokus på klimatet, hade ni väntat er ett bättre resultat?

– Ja det hade vi gjort. Dels har vi ökat i opinionen under sommaren och vi hoppades på att vi skulle landa runt 6 procent i valresultat. Sedan har det börjat dippa den senaste veckan och valundersökningen igår precis innan vallokalerna skulle stänga visade 5,8 procent. Då kändes det mer positivt. När SVT:s resultat kom visade den 4,2 och vi hoppades på att hamna någonstans däremellan.

Fokuset nu ligger på att analysera resultatet och jobba vidare för att få en fungerande partiorganisation även efter årsskiftet, berättar hon.

Hur kommer landstingspolitiken se ut nu om ni förlorar alla era mandat?

– Det jag ser är att det inte finns någon grön röst som driver klimatfrågorna. Det finns jättemycket inom hälsosjukvården som behöver jobbas med för att få ett bättre klimat och en giftfri miljö. Där har vi varit drivande så jag är orolig för de frågorna.