Ruth vann kampen om sista resan

Kalmar Artikeln publicerades

Räkningen från begravningsbyrån fick den tidigare revisorn Ruth Gunnarsson att ilskna till. Och efter nästan ett års kamp får hon rätt. Det ska kosta lika mycket att dö i Påryd som i Lindsdal.

Efter makens död fick Ruth Gunnarsson en räkning på 3 500 kronor för transporten från äldreboendet till bårhuset.

Det blev startskottet på en nästan ett år lång kamp.

– Inte kan det vara rätt att man ska betala mer om man dör i Påryd än om man dör i Lindsdal? Och ska man få en faktura på flera tusen för att man råkar dö på fel tidpunkt? undrar Ruth Gunnarsson.

Och nu får hon rätt. Åtminstone delvis. Kalmar kommun ändrar reglerna för transport av avlidna. På tisdagen väntas politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott säga ja till förslaget att alla ska betala lika mycket, oberoende av var i kommunen och när på dygnet man avlider.

– Vem orkar ta tag i sådant här i en situation där någon närstående just avlidit? Hade inte jag kollat fakturan så hade ingen annan gjort det heller, säger Ruth Gunnarsson.

Den före detta revisorn Ruth Gunnarsson har läst på lagstiftning, skrivit medborgarförslag och ringt runt till länets kommuner. Målet var att få Kalmar kommun att ta hand om fakturan från begravningsbyrån och sedan fakturera dödsboet en enhetlig summa, oberoende av var och när man avlider.

Men kostnaden var knepig att räkna ut, och risken var att förslaget skulle bli för dyrt, tyckte omsorgsförvaltningen.

Det var först efter att Ruth Gunnarsson skrivit brev till kammarrätten som kommunen agerade. Då fick hon ett telefonsamtal från omsorgsförvaltningen

– I juni ringde omsorgen till mig och berättade att de ändrat sig och ska införa en egenavgift.

Om politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige säger ja kommer dödsbona i Kalmar i fortsättningen att få betala 1 500 kronor för transporten – oavsett var och när man avlider.

Ruth Gunnarsson är ändå inte helt nöjd med segern. I Västervik betalar dödsbona mindre, omkring 1 100 kronor.

Och det finns flera saker att vara observant på när någon dör. Ruth Gunnarsson berättar om en annan anhörig som fick en felaktig faktura från en begravningsbyrå. Då gällde räkningen transporten av en avliden släkting till graven. Felaktigt, förklarar Ruth Gunnarsson. Den summan ingår i begravningsavgiften och ska betalas av myndigheterna.

– Transporten till graven, det är många som inte vet att den ingår i begravningsavgiften, säger hon.

Kommentera, dela och gilla gärna artikeln nedan.

Fakta

Transport av avlidna.

Avgiften kan variera från några hundralappar upp till flera tusen kronor.

Att hämta en person som avlidit i Kalmar på dagtid kostar i dagsläget omkring 800 kronor, medan det kostar 2 400 kronor att avlida i Påryd på en kväll eller helg.

Nu föreslås att kommunen ska ta hand om fakturan och sedan fakturera dödsboet en enhetstaxa på 1 500 kronor oavsett var och när personen avlider.

Visa mer...