Romer: "Det blir att flytta varje kväll"

Kalmar Artikeln publicerades
Muregan Sava, Ciurar Petra, Anghel Remus vid sin nya boplats vid Norra kyrkogården. De kommer att få flytta husvagnen till en ny plats varje kväll.
Foto:Anders Blank
Muregan Sava, Ciurar Petra, Anghel Remus vid sin nya boplats vid Norra kyrkogården. De kommer att få flytta husvagnen till en ny plats varje kväll.

De går till bensinmackar för att använda toaletten och de tvingas flytta husvagnarna till olika parkeringsplatser varje kväll. Så blir romernas nya liv efter stängningen av Salve.

Ute vid Salve sätter Ola Nilsson från serviceförvaltningen upp ännu en förbudsskylt med förklaringar på svenska, engelska och romani om att all camping är förbjuden. Nu återstår sanering och bortforslande av de skrotbilar och övergivna husvagnar som finns på platsen.

Det var inte många kilometer som de tidigare boende på Salve flyttade sina husvagnar. Fyra stycken står parkerade på den lilla parkeringsfickan vid Norra kyrkogården. De fick redan under onsdagen besök från polisen som informerade om att de bara fick ha husvagnarna på plats i 24 timmar.

– Det har gått bra i natt, det har inte varit så kallt. Vi hade tur, säger Muregan Sava. Nu måste vi flytta varje kväll.

  Frågan är också hur länge det fungerar. De flesta av husvagnarna är enligt trafikregistret avställda, många sedan flera år tillbaka, och de allra flesta saknar registreringsskyltar.

  Han berättar hur de framöver kommer att sköta sin personliga hygien vid olika bensinmackar. Under gårdagskvällen kunde de använda toaletten vid OKQ8. Frivilligarbetaren Samuel Johannesson var under torsdagen ute vid de två nya bosättningarna och hörde sig för om det fanns något han kunde hjälpa till med. Han hjälpte Muregan Sava med att montera in ett nytt lås på husvagnen.

  – Jag är väl lite orolig för människors reaktion nu när det kommer att byggas tillfälliga bostäder och läger på utspridda platser. Syftet med Salve var ju just att undvika det, säger han.

  Förutom vatten och el saknar romerna också kokmöjligheter vid Norra kyrkogården. Precis som de gör vid Svinö. Det var parkeringen under Ölandsbron som de avhysta romerna först åkte till.

  – De kommer att få problem med att kunna äta varm mat en gång om dagen om de hela tiden måste flytta sina husvagnar. Men det värsta är nog tillgången till dusch. Det måste i alla fall få möjlighet att tvätta sig ordentligt åtminstone en gång i veckan, säger Katarina Borgemo, diakon på Stadsmissionen.

  Hon kommer nu att göra en inventering av behoven. Det finns en dusch på Lorensbergskyrkan som öppnas för romer under torsdagskvällarna.

  – Men 35 personer kan inte dela på en dusch, vi hoppas att kommunen kan ställa upp med ett omklädningsrum vid en sporthall.

  Salve öppnades under sommaren 2015 efter att kommunen upplevt problem med vildcamping på bland annat Svinö.

  – Nu har vi en identisk situation. Vi är tillbaka på ruta ett, säger Katarina Borgemo.

  Under onsdagen blev hon vittne till hur många personer åkte ut till Salve för att titta på avvisningen.

  – Precis som om det var ett skådespel. Det var ganska hemskt att se. Under onsdagskvällen var det tydligen också ett gäng med människor som var på Svinö för att titta på när det byggdes upp ett nytt läger.

  Men det finns undantag.

  Ingemar Gustavsson har varit ute vid Salve och förfärats av misären. Han åkte hem i går och samlade ihop så mycket kläder han bara kunde hitta. Dessa ska överlämnas till Lorensbergskyrkan som ska dela ut det till romerna.

  – Det jag såg gjorde så ont i hjärtat. De här är väldigt nedtryckta personer, säger han.