Röd seger efter tuff kamp i landstinget

Kalmar län Artikeln publicerades

Landstinget kommer med största sannolikhet att styras av en röd ledning de kommande fyra åren. Koalitionen S-V får nämligen fler mandat än den samlade Alliansen. Nu krävs samarbete med SD för att Alliansen ska ta över makten.

Landstingspolitiken är värt ett eget kapitel i Kalmar läns valhistoria, årets val är det tredje på 2000-talet som det block som får flest röster ändå kan summera ihop färre mandat.

I det preliminära valresultat i landstingsvalet får de fyra allianspartierna 64 872 röster mot S-V:s 63 766, del vill säga 1 106 fler röster. I mandatfördelningen får däremot S-V 29 mandat mot Alliansens 28.

Ser man till de olika partiernas resultat är Kristdemokraterna Alliansens segerparti med + två mandat, Centerpartiet ökade ett mandat, Liberalerna behöll sina och Moderaterna tappar ett mandat.

På den röda sidan tappar Socialdemokraterna två mandat och Vänsterpartiet behåller sin, trots en framgång vad gäller antalet röster.

Anders Henriksson kan pusta ut, de röda blev större än Alliansen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Anders Henriksson kan pusta ut, de röda blev större än Alliansen.

Men det satt otroligt hårt åt för Anders Henriksson och Linda Fleetwood. Först klockan 02.15 när rösträkningen i det 157 av landstingets 161 valdistrikt var klar skedde vändningen, de röda blev större än Alliansen. Centerpartiet tappade då ett mandat, och makten?, till Socialdemokraterna.

När Barometern-OT hade kontakt med landstingsrådet Christer Jonsson (C) ville han först inte tro på beskedet.

”Inget har hänt den senaste timman, de har slutat räkna” konstaterade Christer Jonsson först. Några minuter senare hade C-ledaren hittat det nya resultatet med den korta reaktionen:

”Hittat det nu...”

Men även om Anders Henriksson kan pusta ut lite är ledningsfrågan för landstinget långt ifrån avgjord. Väljarna gav nämligen två väldigt tydliga besked.

1. Miljöpartiet fick endast 2,5 procent av rösterna och åker ut ur landstingsfullmäktige. Ett faktum som landstingsrådet Jessica Rydell knappt har hunnit ta in.

”Det är naturligtvis tungt idag, det känns orättvist. Spontant känns det som vårt dåliga resultat på riksnivå är den stora orsaken, här i länet är vi ju nästan helt utraderade i flera kommuner.”

”Det är naturligtvis tungt idag,” säger Jessica Rydell (MP) efter att MP åkt ur landstingsfullmäktige.
Foto: Roger Carlsson
”Det är naturligtvis tungt idag,” säger Jessica Rydell (MP) efter att MP åkt ur landstingsfullmäktige.

2. Sverigedemokraterna gjorde ett mycket starkt val och ökade med tre mandat. Med sina tio mandat är SD en solklar vågmästare i det nya regionfullmäktigeförsamlingen.

Därför återstår en avgörande fråga. Kommer Alliansen att söka SD-stöd för att ta över makten? Christer Jonssons svar på den frågan har så här långt varit kristallklart.

”Vi för inga samtal med Sverigedemokraterna.”

Frågan är om hela Alliansen står bakom detta även nu när valet är avklarat?

En annan fråga är också, kan en S-C-L-majoritet vara mer än en teoretiskt möjlig lösning på hur landstinget ska styras de kommande fyra åren?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.