Rekordkall morgon i augusti

Kalmar Artikeln publicerades

0,4 grader. På tisdagen uppmättes den lägsta augustitemperaturen i Kalmar sedan SMHI började registrera temperaturer för 131 år sedan.

Någon som saknade vantar och mössa på tisdagsmorgonen?
Det borde man kanske ha gjort för det var nästan frysgrader i Kalmar. 1881 började SMHI registrera lägsta och högsta temperaturer vid mätstationerna i landet. På tisdagen registrerade myndigheten 0,4 grader i Kalmar, det är alltså den lägsta augustitemperaturen hittills. Det tidigare rekordet slogs med nästan en hel grad. 1966 uppmättes 1,3 grader under en augustimorgon.
Och det har varit extrema temperaturförändringar på bara lite drygt en vecka. Många minns säkert förra söndagen i Kalmar, en solig stekhet dag då man uppmätte årets högsta temperatur, 30,6 grader. En temperaturskillnad på över 30 grader, detta på bara lite drygt en vecka.
– Det låter kanske extremt, men så här kan det faktiskt variera, säger Lars Knutsson, meteorolog på SMHI.
Varför var det så kallt på tisdagsmorgonen?
–?Flera samverkande faktorer, relativt molnfritt, svaga vindar och på grund av att det inte just nu ligger det inte någon varm luftmassa över Skandinavien, säger Lars Knutsson.
Att det är molnfritt innebär att det inte finns något skyddande hölje utan att markens varmluft strömmar rakt upp i världsrymden. Att det är vindstilla påverkar också, hade det blåst hade kalluften blivit utspädd, nu stannade den på en och samma plats.