Annons

Regnbågens färger syns allt mer

Intresset för RFSL i Kalmar län har varit större än väntat. Ett drygt år efter nystarten är målet med att få ett öppnare Kalmar på väg att bli verklighet.
Kalmar • Publicerad 21 juli 2014
Annelie Skogsberg och Maya Brinell från RFSL ser till att föreningen syns. Under juli har det varit fler aktiviteter än någonsin.
Annelie Skogsberg och Maya Brinell från RFSL ser till att föreningen syns. Under juli har det varit fler aktiviteter än någonsin.Foto: Fredrik Jalhed

– Jag och min fru trodde bara att det skulle komma vi två till första årsmötet, men det kom 30. Sedan dess har vi fått tio nya medlemmar och det är väldigt bra för att vara en nystartad förening, säger Annelie Skogsberg, ord­förande för RFSL Kalmar län.

Att mötas av två stora pride­flaggor vid stadsbibliotekets entré var nog inte särskilt troligt för bara ett år sedan. Men sedan RFSL startade sin verksamhet har regnbågens färger börjat synas i Kalmar allt mer. Som under torsdagen när representanter från RFSL synliggjorde böcker med hbtq-teman och informerade om verksamheten.

Annons

– Jag letade efter mina favoritböcker, men de var utlånade, det är positivt, säger Maya Brinell, ledamot för RFSL Kalmar län.

Efter en ljummen vinter och vår med aktiviteter som legat i träda har RFSL nu kommit i gång på allvar. Under juli har medlemmarna anordnat allt från grillkvällar till after works och picknick. Men en naturlig mötesplats saknas fort­farande.

– Tidigare har det inte varit aktuellt att söka pengar till en lokal eftersom behovet av engagemang har varit viktigare än behovet av pengar. Men det skulle vara skönt med ett litet krypin där man kan vara som man vill, säger Annelie Skogsberg.

Det har annars varit en ganska lång uppförsbacke för RFSL som inte haft någon fungerande verksamhet i länet sedan 2009. Både Maya Brinell och Annelie Skogsberg är inflyttade Kalmarbor och har saknat en förening.

Enkäter har visat att unga hbtq-personer inte trivs i Kalmar eftersom det är svårt att vara öppen här, dessutom visar en undersökning som RFSL riksorganisation gjort att Kalmar har varit sämst bland universitets­städerna på att få hbtq-personer att trivas.

Maya Brinell kommer från en liten by utanför Växjö men upplever ändå att klimatet i Kalmar är mer tolerant än i Växjö.

–?Det var befriande att komma till Kalmar och träffa likasinnade. Jag började i en klass där majoriteten var hbtq-personer så det kändes väldigt lättande. Jag har mött mer fördomar och hat i Växjö, men det handlar väl också mycket om vilka personer man har oturen att träffa, säger hon.

Ett mål för RFSL har varit att få hbtq-personer att trivas bättre i Kalmar. Några undersökningar om det har inte gjorts, men attitydförändringar märks av vittnar både Maya Brinell och Annelie Skogsberg om.

– När jag pratar med folk som har vuxit upp här så säger de att det är jättestor skillnad och att det var mer instängt förr. En kompis till mig blev uppkallad till rektorn när hon gick i högstadiet. Hon hade kommit ut som gay och tjejerna hade gått till rektorn och sagt att de inte vill duscha med henne efter gympan. Så rektorn förbjöd henne att göra det. Det hade nog inte hänt i?dag, säger Maya Brinell.

Annelie Skogsberg tycker också att Kalmar blivit en mer öppen stad sedan hon flyttade hit 2008. Men hos kommunen finns det fort­farande en del kvar att jobba med.

Annons

– Viljan finns inom kommunen att arbeta med hbtq-frågor, men jag vet inte hur mycket kompetens inom ämnet det finns. För att det ska lyckas måste det bli mer riktat till dem det berör, man kan inte arbeta för hbtq-personer, utan med, säger Annelie Skogsberg.

Tack vare hennes initiativ finns det nu RFSL-föreningar i Sveriges alla län. Nästa steg är att nå utanför kommunens gränser så att människor i andra delar av länet kan bli mer delaktiga i verksamheten. Annelie Skogsberg ser positivt på föreningens framtid.

– Det känns som att vi är här för att stanna, jag kan inte se hur det här skulle kunna falla.

Emma Bengtsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons