Räkna med ruskväder till midsommarsillen

Kalmar län Artikeln publicerades

Den som hoppas på sol och värme på midsommarafton kan nog sluta med det nu.

SMHI ger en bister prognos för i stort sett hela landet.

– Det är bara att plocka fram sällskapsspelen, säger meteorologen Linus Bock, SMHI.

Vi som firar midsommar i den östra delen av landet åkte dessutom på det värsta rusket. Redan på torsdagen börjar ett lågtryck fördjupas över Ålands hav vilket resulterar i ostadigt väder i Kalmar län med en hel del regnskurar och svalare luft in över landet. Som mest orkar kvicksilvret upp till 17 grader. Lågtrycket fördjupas ytterligare under natten till midsommaraftonen men rör sig sakta österut.

Det kommer att bli en kall, blöt och blåsig midsommarafton på de flesta håll i landet. Kalmar län är tyvärr inget undantag.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Det kommer att bli en kall, blöt och blåsig midsommarafton på de flesta håll i landet. Kalmar län är tyvärr inget undantag.

– På morgonen ser det ut att bli en del regnskurar och kraftiga nordvästliga vindar i Kalmar län. I takt med att lågtrycket rör sig österut kan regnskurarna minska i omfattning under kvällen och på lördagen kommer det in en tillfällig högtrycksrygg som stabiliserar vädret något, säger Linus Bock.

Trots det blir det inga högre temperaturer.

– Jag ser ingen ort i landet som får mer än 20 grader under midsommaraftonen, säger Linus Bock.

Lågtrycket över Ålands hav påverkar större delen av östkusten, värst blir vädret längs Upplands- och Gävleborgskusten där vindarna kan nå stormstyrka under midsommaraftonen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.