Annons

Räddningstjänsten rustar upp

I hela Sverige är det stora problem med skogsbränder. Detta har gjort att räddningstjänsten i närliggande kommuner har fått låna ut personal och material för att kunna hjälpa till med släckningsarbetet. Även i Kalmar har personal lånats ut till grannkommuner på grund av skogsbränder.
Kalmar • Publicerad 18 juli 2018

Än så länge har Kalmar kommun inte haft några bränder i skog och mark. Men för att hantera närliggande kommuners bränder har räddningstjänsten i Kalmar behövt låna ut personal.

– De vi har som har kunnat gå in extra är de vi skickat till grannkommunerna. Det är framförallt Oskarshamn som vi behövt hjälpa, säger Frida Cesar, räddningschef i beredskap.

Frida Cesar inne i lastbilen som används mot skogsbrand.
Frida Cesar inne i lastbilen som används mot skogsbrand.Foto: Mats Holmertz
Annons

Att släcka en skogsbrand kräver mycket personal. Därför är den ordinarie personalen på räddningstjänsten i Kalmar inte utlånad och de har förberett sig ifall det skulle börja brinna.

– Vi har rustat upp så mycket vi kan. Vi har tagit in en extra tankbil och även en skogsbrandbil.

Kalmar kommun hade tur och blev inte påverkad av det åskoväder som drog in under helgen. Enligt Frida Cesar har majoriteten av bränderna i de närliggande kommunerna startat på grund av blixtnedslagen.

– Brandrisken i skog och mark är extremt hög i nuläget och det ser ut att fortsätta så. Man ska vara extremt försiktig när man är ute, säger hon.

Alla kommuner i Kalmar län har eldningsförbud och enligt SMHI:s skala är brandrisken på den högsta nivån. Vilket innebär stor eller extremt stor risk för brand i skog och mark.

– Det krävs inte alls mycket för att det ska börja brinna. Skillnaden jämfört med hur det brukar vara är att nu är det torrt djupt ner i marken, så det kan brinna även under marken, säger Frida Cesar.

Dubbla tankbilar i Kalmar mot skogsbrandfaran
Dubbla tankbilar i Kalmar mot skogsbrandfaranFoto: Mats Holmertz

För att upptäcka bränder i tid får räddningstjänsten hjälp av brandflyg från den frivilliga flygkåren.

– De kör en sydlig och en nordlig slunga två gånger om dagen. De är otroligt viktiga för att upptäcka bränder i ett tidigt skede, säger Frida Cesar.

Brandflyget hjälper även räddningstjänsten att hitta vägen till branden och att peka ut närliggande vattendrag.

– Enheter i luften går inte att matcha, de har bättre förutsättningar än vad vi har på marken, säger Frida Cesar.

Annons

Förutom brandflygen hjälper även privatpersoner till, genom att ringa in när de ser en brand i sitt område. Men det finns flera sätt som privatpersoner kan hjälpa till på.

– Jag vill uppmana allmänheten att vara försiktig i skog och mark, följ de rekommendationer som finns. Grilla inte, inte ens i det betongfundamenten som finns, även de utgör en brandrisk, säger Frida Cesar.

Moa PalmgrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons