Central Kalmargata stängs av – så leds trafiken om

Kalmar Artikeln publicerades
Från och med tisdag stängs Proviantgatan av när Kalmar Vatten utför ledningsbyten i korsningen mot Storgatan. Trafiken leds då om i korsningen mot Norra Långgatan.
Foto: Mats Holmertz
Från och med tisdag stängs Proviantgatan av när Kalmar Vatten utför ledningsbyten i korsningen mot Storgatan. Trafiken leds då om i korsningen mot Norra Långgatan.

Ledningarna under Storgatan är gamla och håller på att bytas ut. Nu har turen kommit till korsningen mot Proviantgatan vilket innebär att trafiken behöver ledas om.

Sedan vecka tre har Kalmar Vatten arbetat med att bytta ut vatten- och avloppsledningarna under Storgatan. Arbetet inleddes på Östra Vallgatan och har nu nått fram till korsningen mot Proviantgatan.

Enligt Johan Strömberg, gruppchef på Kalmar Vattens produktionsavdelning, var tanken egentligen att man skulle slippa gå ner under korsningen eftersom det var sanerat en bit, men ledningarna visade sig vara i för dåligt skick.

– Framförallt funkar inte ventilerna som de ska, så skulle vi få problem i framtiden kan vi inte stänga av ledningarna redigt och då får vi stänga av jättestora områden. Därför vill man ta chansen att byta när man gör jobbet här. Sedan är det gamla ledningar som ligger med bakfall och vissa ledningar är så dåliga och har mer eller mindre vittnat bort, säger han.

Ledningarna är från 1910. Vattenledningarna är gjorda av gjutjärn medan avloppsledningarna varierar lite mellan betong och keramik.

– Vi var till exempel på en ledning nyligen som var så gammal så att det fanns egentligen ingenting kvar av röret. Det var egentligen bara marken som höll ihop den. Så det är väldigt gammalt och bland det första som byggdes i Kalmar.

Tidigare har de gamla ledningarna medfört problem genom att vissa fastigheter haft återkommande stopp och fått in avloppsvatten i husen. Det hoppas man nu få bort.

– Sedan lägger man även ner ett dagvattensystem så att man ska få en förbindelsepunkt för att bli av med dagvattnet så att man slipper det på innergårdar och ut med trottoarer. Det har inte funnits där innan, säger Johan Strömbäck.

Förhoppningen är att de nya ledningarna, som är gjorda av plast, ska hålla lång tid framöver.

– Läggs det redigt så ska det ligga där väldigt länge, sedan beror det på avlopp och vad man släpper ut. Men vi hoppas på 150–200 år.

I samband med arbetet kommer den vanligtvis rätt så trafikerade Proviantgatan stängas av, från och med tisdag.

– Det blir omledningar när man kommer fram till Norra Långgatan och så kan man välja vilket håll man vill åka åt. Vi har informationsskyltar uppsatta efter Ängörondellen, säger Björn Wigstedt på samhällsbyggnadskontoret.

Något råd till bilister och cyklister?

– Att man inte åker in mot Proviantgatan utan att man åker runt istället. Att man tar Västra Sjögatan eller Larmgatan om man tar Ängöleden in eller väljer att åka Norra vägen in. Det finns möjligheter om man ska söderut.

Enligt Johan Strömberg har Kalmar Vatten tre veckor på sig, men ambitionen är att utföra arbetet snabbare.

– Men man vet aldrig med det här gamla, vad man stöter på och om det går att koppla på delarna. Det är ingen som har sett det sedan 1910 så det är svårt att bilda sig en uppfattning över hur det ser ut, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.