Professor övertygad: Det blir åtal

Kalmar Artikeln publicerades

Kriminalprofessor Dennis Töllborg är säker på att det bli åtal när gäller Ahad Nobakht. Han tror att det kommer att handla om misshandel. Och polisens Särskilda utredningar prioriterar fallet.

Förra året lämnades drygt 5 000 anmälningar in mot poliser. Bara 2,5 procent av dessa ledde till åtal och ännu färre ledde till fällande dom.

– Det handlar inte ens om 1 procent som fälls, säger Rolf Granér lektor vid Linnéuniversitetet.

Men när det gäller Ahad Nobakht ser det ut som det blir annorlunda, i alla fall om man får tro Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

  – Ja, det måste bli så. Med all den här uppmärksamheten och all press på Särskilda utredningar så kommer det bli åtal, säger han.

  Vad som är unikt i det här fallet är att det finns en ljudupptagning, det är helt avgörande.

  – Killen hade inte haft en chans annars. Ingen hade trott honom, så tragiskt är det.

  Men det hade kanske inte ens räckt med en ljudfil. Det här typen av fall kräver också medieuppmärksamhet.

  – Det är helt avgörande. Inte till 90 procent, inte 99 procent utan 100 procent. Flera uppmärksammade fall av polisvåld hade inte fått sin lösning om inte media uppmärksammat fallen, säger Dennis Töllborg.

  Han är annars oerhört kritisk till internutredningar sköts av polisen. När det gäller struntsaker så funkar det men blir det grövre brott går det trögt.

  – Är du polis och visar polislegitimation när du inte jobbar går det snabbt. Är det allvarligare saker så vågar inte polisen göra någonting utan direktiv från åklagare. Sedan ska vi heller inte glömma att det är bottenskrapet inom poliskåren som jobbar med internutredningar, det påverkar naturligtvis kvaliteten.

  Dennis Töllborg tror att åklagaren kommer att åtala för misshandel, alltså för ett grövre brott än förolämpning.

  – Det spelar ingen roll att han var ensam i bilen tillsammans med poliser. Vad ska de säga? Att de snällt släppte av honom i skogen och att han slog sig i huvudet när han skulle plocka blåbär. Nej, det blir åtal. Om det sedan blir en fällande dom är mer osäkert.

  Och polisen verkar jobba snabbt. Ahad Nobakht blev redan under torsdagen kontaktad av polisens Särskilda utredningar som ville höra hans version om vad som hände under måndagen.

  – Ja, vi prioriterar det här fallet. För oss är det viktigt att arbeta snabbt, jag ska försöka träffa honom redan nu på måndag, säger Kjell-Åke Wendt som handlägger fallet och jobbar på Särskilda utredningar i Malmö.

  Ahad Nobakht är nöjd med beskedet.

  – Det är bra nyheter. Men jag litar inte på poliser jag är fortfarande väldigt rädd, säger han.