PRO-bas byter åsikt om pensioner

Kalmar Artikeln publicerades

I riksdagen röstade han igenom det nya pensionssystemet. Nu vill han avskaffa det.

PRO-basen Bengt Kronblad kämpar för en översyn av pensionerna. Systemet håller inte, hävdar han.
– Placeringarna är inte tryggade och systemet är nästan 20 år gammalt. Vi måste hitta andra finansiella källor för att trygga pensionerna.
Förra veckan kom regeringens budget. Den innehöll bland annat höjt grundavdrag för pensionärer. Mer pengar i plånboken, sade regeringen.
Men det visar sig vara en chimär. Fortfarande betalar pensionärerna mer i skatt än vanliga löntagare, vilket hör ihop med jobbavdraget.
På grund av den så kallade bromsen i pensionssystemet blir det därför uppemot 500 kronor mindre i disponibel inkomst i slutänden, trots skattelättnader.
För att protestera mot både skatter och låga pensioner åkte över 300 arga pensionärer upp i fem bussar till Stockholm förra veckan. En av initiativtagarna till aktionen som lockade tusentals äldre från hela Sverige var Bengt Kronblad.
Den lägre pensionen är dock delvis Kronblads förskyllan. 1994 satt han i riksdagen och röstade igenom det nya systemet.
Och en huvudpunkt i beräkningarna var just ”bromsen” som skulle se till att allt blev hållbart. Bromsen gör att pensionen blir sämre när det går dåligt för Sverige.
Men nu har hela systemet spelat ut sin roll, menar Kronblad.
– Framför allt talade vi aldrig då om att det skulle vara skillnad på skatt för pensionärer. Men dessutom har man inte tryggat placeringarna. Och beräkningsunderlagen är 20 år gamla.
– Vi måste vara beredda att tänka nytt.
Allt färre arbetar och uppgifter tas över av robotar och maskiner. Då krävs ett nytänk som innebär att man även kan beskatta teknikutveckling.
– Se på Moskogen. Där kör en person på natten och två på dagen. Det blir inte en särskilt stor skattebas för en sådan stor anläggning. I framtiden måste produktionsvärdet vara med i beskattningen. Annars kommer vi aldrig klara vård, skola och omsorg.