Pridemålat övergångsställe polisanmält

Kalmar Artikeln publicerades

En privatperson har anmält Kalmar kommuns serviceförvaltning för att de har målat övergångsstället vid Baronen i pridefärger.

I anmälan, som mejlades in på fredagen, skriver personen att det finns gällande lagar och andra refler för hur vägmarkeringar och vägmärken ska se ut. "Konsekvens och förutsägbarhet är viktig i trafiken. Detta gäller förstås även övergångsställen" skriver anmälaren bland annat och hänvisar till vägmärkesförordningen, som han menar att kommunen har brutit mot.

I texten hänvisas till Stefan Larsson, enhetschef på serviceförvaltningen, som i en tv-intervju ska ha sagt att ett övergångsställe får målas i annan färg än vitt om det kombineras med stoppljus, till exempel. Även Barometern har ställt frågan om det är tillåtet att måla övergången vid köpcentret i regnbågens färger.

– Ja, det är faktiskt vi som bestämmer. Det är dessutom en övergång med trafikljus, sa Stefan Larsson då, i september i fjol när övergångsstället målades för första gången.

    På följdfrågan om hur det annorlunda övergångsstället påverkade synskadade, blev svaret:

    – Bättre, det här övergångsstället var inte målat tidigare, det är det nu.

    Den senaste veckan har det skrivits en hel del om övergångsstället, som fick ny färg. Färgen ska snabbt ha saboterats men målades igen under fredagen.