Pride ska öppna upp för mer tolerans i länet

Kalmar Artikeln publicerades
Andrea Berg är ordförande och Jennie Vallin projektledare för Kalmarpride.
Foto:Anders Blank
Andrea Berg är ordförande och Jennie Vallin projektledare för Kalmarpride.

Kalmarsundpride blir startskottet för ett öppnare Kalmar. Nu är det drygt två veckor kvar innan det ordnas en hel vecka med fokus på HBTQ-frågor.

Prideveckan är en start, inget tillfälligt evenemang som sedan tar paus, utan en början på att försöka bygga ett öppnare samhälle. Den 7 september inleds veckan med en prideparad.

– Det är omöjligt och säga hur många som kommer att delta. Vi har fått över 1 000 deltagare på vår Facebooksida, men det kan komma allt mellan 500 och 2 500, säger Jenny Vallin, projektledare. Under sitt första arrangemang i Växjö kom det 500, i år kom det 7 000 deltagare.

Det som från början skulle bli en dag har helt plötsligt blivit en hel vecka.

– Ja, och det är många bra evenemang som krockar, så vi hade egentligen kunnat köra två veckor. I början var det lite läskigt att försöka få ihop så många dagar, men vi är väldigt nöjda med programmet, säger Andrea Berg ordförande i Kalmarsundpride.

Det kommer att bli ett späckat schema med arrangemang från tidig morgon till sen kväll. Även om de flesta punkterna är i Kalmar kommer några att vara förlagt på Öland.

– Det är lite speciellt med Kalmarsundpride. Normalt är det bara enskilda städer som har arrangemanget men förutom Kalmar och Öland har vi involverat Emmaboda, Nybro och Oskarshamn också.

Hur är det med toleransen här?

– Det blir bättre men jag har också hört om företag som inte vill sponsra oss för att de tror det kan störa deras kundrelationer, säger Andrea Berg.

Pridefestivalen kommer också att få en egen Anthem låt. Låten, "We are one" är skriven av Johan Mauritzon och Ida Adée Olson.

Kalmarpride startar den 7 september och avslutas med stor fest på Kalmar slott den 12 september.