Premiär för höstmarknad med ny inriktning

Kalmar Artikeln publicerades
Tina Burvall är gårdsföreståndare på Skälby 4H gård. Arkivbild.
Foto: Fredrik Jalhed
Tina Burvall är gårdsföreståndare på Skälby 4H gård. Arkivbild.

På söndag anordnas evenemanget Skälby mat- och kulturmarknad för första gången. Marknaden har temat hållbarhet och är en utveckling av den tidigare Skälbydagen.

I drygt tio år har Skälbydagen anordnats under en höstdag i september. Evenemangets syfte har varit att föreningarna vid Skälby 4H-gård ska få tillfälle att visa upp sin verksamhet. I år expanderar evenemanget och görs om till en mat- och kulturmarknad, nu med fler utställare än tidigare.

– Det blir som en skördefest snarare än en föreningsfest, säger Tina Burvall, gårdsföreståndare på Skälby 4H-gård.

 

”Här vi vill verkligen satsa på hållbarhet och ha kvalité istället för kvantitet.”
Mat och svamp – två av komponenterna på Skälby mat- och kulturmarknad i helgen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat och svamp – två av komponenterna på Skälby mat- och kulturmarknad i helgen.

Fakta

Utställare och evenemang på Skälby mat- och kulturmarknad

Närproducerat, gårdsbutiker och hantverk

Musikscen med allt ifrån Bluesrock till kurdisk- och irländsk musik

Klädbytardag

Svamputställning

Fårklippning

Föreläsning om mat

Öppet hus på bigården

Tipspromenad om bakteriespridning och djurvälfärd

Ansiktsmålning

Ponnyridning

Lotteri

Café

Marknaden anordnas av Skälby 4H gård, Kalmar kommun, Lions och Studiefrämjandet.

Visa mer...

Utöver föreningarna kommer det bland annat att finnas utställare från lokala gårdsbutiker, en kulturscen med musikuppträdanden och en anordnad klädbytardag. Det genomgående temat för marknaden är hållbarhet.

– Det känns väldigt viktigt med hållbarhet. Vi vill ha en hållbar stad och ett hållbart land, det kan nog alla skriva under på, säger Tina Burvall.

Planen är att Skälby mat- och kulturmarknad ska bli den nya traditionen och temat hållbarhet är något som Tina Burvall också vill ska bli beständigt.

– Vi vill inte ha några plastiga hoppborgar, det får finnas på andra marknader. Här vi vill verkligen satsa på hållbarhet och ha kvalité istället för kvantitet.

Tidigare år har Skälbydagen haft uppemot 4 000 besökare och Tina Burvall hoppas att det nya evenemanget kan bli ännu större.

– Förväntningarna är att det kommer hit en blandning av folk från alla stadsdelar och i alla åldrar, säger Tina Burvall.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.