Präst åtalad för sex-sms till pojke

Kalmar Artikeln publicerades

Efter konfirmationslägret tog prästen kontakt med en 15-årig pojke. De inledde en lång sms-konversation som slutade med att prästen skrev: ”Jag hoppas förstås att vi skall hamna i sängen och ha sex”.

Nu vill församlingen i södra länsdelen där prästen varit anställd ge honom sparken. Domkapitlet är inkopplat i ärendet och i dagarna har åklagare i Kalmar beslutat åtala honom för sexuellt ofredande.
Prästen och pojken fick kontakt med varandra på ett läger för konfirmander förra sommaren.
En kort tid senare tog prästen reda på vad pojken hade för telefonnummer och skickade iväg ett sms. Meddelandet kom som en stor överraskning och pojken visade det för sina föräldrar, som uppmanade honom att vara artig och sända ett svar.
Detta blev början på ett omfattande utbyte om diverse vardagliga ting.
Innan kontakterna hade pojken gått genom vissa personliga problem som framskymtade i sms:en. Men prästen tolkade de inte klart uttalade tankarna som något helt annat.
”Jag ska vara helt ärlig; jag ville förstås prata, men jag hoppas förstås att vi skulle hamna i sängen och ha sex. För att jag är bög och du är ung och snygg”, skrev prästen i mitten av september.
Det sms:et svarade den chockade pojken aldrig på.
– Jag tyckte det var hur äckligt som helst. Han är ju ändå präst, har han uppgett för polisen.
I efterhand har pojken genom att läsa om sms:en dragit slutsatser om vad prästen egentligen var ute efter hela tiden.
Det obesvarade meddelandet följdes av ytterligare ett i vilket prästen undrade om han berättat vad han tidigare skrivit om. Inte heller det blev besvarat.
I stället kontaktade föräldrarna en präst med chefs­ansvar och gjorde en polisanmälan.
Detta ledde till att prästen tvingades lämna sin tjänst och en avskedsprocess inleddes. Domkapitlet slog i november fast att han genom sitt ­agerande både har brutit mot de löften han avgett vid sin prästvigning och i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha.
Vid förhör hos polisen har prästen vidgått att han skickat det graverande sms:et och att det var olämpligt. Men att det skulle vara frågan om en brottslig handling vill han inte vidgå. Han är inte heller beredd att betala något skadestånd till pojken.
– Jag menade inget med det jag skrev. Det var helt fel, galet. En fantasi som bara dök upp i huvudet. Jag borde ha insett att det var fel.
Det är oklart när målet, som alltså gäller sexuellt ofredande, tas upp i Kalmar tingsrätt. Vid förhandlingen kommer 15-åringen genom åklagaren att begära 7 000 kronor i skadestånd av den åtalade prästen.