Arenafrågan stekhet på fullmäktige

Kalmar Artikeln publicerades
Foto:Suvad Mrkonjic

Längden på Kalmar FF:s hyreskontrakt, borgensåtagandet på 120 miljoner och räntenivåerna ledde till lång fullmäktigedebatt.

Frågorna om kommunens köp av arenan dominerade totalt.

Trots en varierad dagordning återkom ständigt en fråga när fullmäktigeledamöterna samlades för ett sista möte innan sommarlovet: Det föreslagna köpet av arenan för 245 miljoner kronor.

Och som vanligt stod striden hetast mellan kommunalrådet Johan Persson (S) och Liberalernas Björn Brändewall och Inger Hilmansson, även om Miljöpartiets Max Troendlé gjorde sitt bästa för att blanda sig i.

– Varför ska ni kasta 120 miljoner i sjön, frågade majoriteten envist.

– Det är ni som beslutade om borgen, nu är det dags att ni tar ert ansvar, fräste Björn Brändewall.

Det var också han som inledde oppositionens angrepp.

‪– Förra gången vi var här informerades de politiska gruppledarna vid en privat dragning på lunchrasten, sa Brändewall.‬

– Det har talats om nollsummespel och låga räntor, men viktigare är vad som händer om Kalmar FF vill lämna arenan, åker ur allsvenskan eller går i konkurs. Då står kommunen där med tom, dyr arena som dränerar den på skattepengar, fortsatte han.‬

– Extrema risktaganden kräver extrema avtal.‬

‪Den beskrivningen höll inte kommunstyrelsens ordförande Johan Persson (S) med om.

‪– Vi kan självklart inte skriva hyresavtal på 50 år. Det skrivs inga så långa hyresavtal för någon kommunal verksamhet, sade han och fick full uppbackning av majoritetens två andra kommunalråd, Ingemar Einarsson (C) och Bertil Dahl (V).‬

‪Persson menade att Brändewall och Liberalerna gjorde det alltför lätt för sig och ställde motfrågan:‬

‪– Om ni som politiskt parti säger nej till uppgörelsen, då måste ni redovisa konsekvenserna om Kalmar FF går i konkurs och borgen på 120 miljoner faller ut? Ni är svaret skyldiga, sade Persson.‬

Samma fråga ställdes också gång på gång till Miljöpartiets Max Troendlé, när han senare krävde svar om ränteutvecklingen för de nya lån som ska tas.

– Ni slängde 120 miljoner i sjön när ni sade ja till borgen, och nu vill ni slänga ytterligare 245 miljoner, sade Troendlé.

Inger Hilmansson påminde om diskussionerna från 2008 när kommunen gjorde de första borgensåtagandena:

– Då var allt så stensäkert, precis som nu. Men jag känner mig inte säker, sade hon och frågade om kommunens lånevillkor hos Kommuninvest.

– Kalmar ligger i topp när det gäller kreditvärdering, svarade Johan Persson.

Inger Hilmansson påminde om de dåliga förhållandena för friidrotten, och ville hellre se investeringar i en sådan arena, och i ny simhall.

– Vad är det jag hör? Nu börjar det bli riktigt intressant, sade Johan Persson, och undrade vilka arenor som hon kunde tänka sig.

– Vår uppgift är att satsa på ungdomsidrotten, inte elitfotboll för vuxna, svarade Hilmansson.

Måndagens debatt kan ses som en första fäktning. Under sommaren ska majoriteten förhandla med Kalmar FF, bland annat om hyran, och ett slutgiltigt fullmäktigebeslut ska tas i september.

Detta har hänt

Pris: 245 miljoner

Guldfågeln arena invigdes 2011 med Kalmar FF som ensamägare efter att privata bolaget Sveafastigheter hade hoppat av.

Då hade diskussionerna om nybygget kontra Fredriksskans pågått i många år, och kommun hade gått in med borgen och ökat föreningsbidrag. Så småningom växte borgensåtagandet till 120 miljoner kronor.

Som en följd av sämre spelmässiga resultat blev Kalmar FF:s ekonomi allt knackigare, och röster höjdes för att kommunen skulle ta över.

Det förslaget presenterades också nyligen vid en presskonferens, där kommunen var villig att köpa arenan från Kalmar FF för 245 miljoner kronor.

Visa mer...