Politiker ska vara goda föredömen

Kalmar Artikeln publicerades
Magnus Hagevi är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet är inte förvånad över att samtalstonen förråats även i politiska samtal på gator och torg.
Foto: Filip Sjöfors
Magnus Hagevi är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet är inte förvånad över att samtalstonen förråats även i politiska samtal på gator och torg.

Att den otrevliga och stundtals hotfulla tonen som finns på sociala medier nu också märks av på gator och torg förvånar inte professor Magnus Hagevi. Politikerna måste vara goda föredömen är hans råd.

Magnus Hagevi är professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitet. Han är expert på svensk inrikespolitik.

– Att tonen på sociala medier som Twitter och Facebook blivit råare det vet vi. Men jag tror inte det finns någon forskning som lyft frågan om tonen i samtalet mellan politiker och allmänhet och har förändrats, säger Magnus Hagevi.

Samtidigt är han inte förvånad över det som politiker i Kalmar upplevt under Kalmar stadsfest.

– Vi vet att det blivit vanligare och vanligare att politiker blir hotade. Jag skulle därför bli förvånad om denna förråade samtalston inte också påverkar valrörelsen.

Hur kan man komma till rätta med det allt råare samtalsklimatet?

– Nu måste politikerna själva föregå med gott exempel. Det är inte bra när politiker tillåter, eller deltar med, ett otrevligt samtalsklimat på sina sociala medier. Ett annat exempel är hur olika politiska partiers ungdomsförbund vandaliserar valaffischer, detta borde partierna agera mot. Likaså måste politikerna hålla en god ton i samtalet även när de kommenterar själva, säger Magnus Hagevi.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.